Pretparken zoals Disneyland Parijs, Bellewaerde, Bobbejaanland, etc. zijn populaire bestemmingen voor een uitstap met de hele familie. Het is voor velen een dag waar fantastische familieherinneringen gemaakt worden. Voor vele kinderen (en volwassenen) met autisme is een uitstap naar een pretpark een dag vol plezier, maar ook prikkels en potentiële gevaren. Ze zijn overweldigd door alle indrukken, zowel visueel als auditief, gaan op in de massa waardoor ze verloren lopen en dergelijke meer. Herken jij dit? Lees dan zeker verder, want ik overloop graag enkele veiligheidstips om jouw ervaring als ouder, maar ook die van jouw kind aangenamer te maken.
Tips om te vermijden dat je kind met autisme verloren loopt in het pretpark
- Laat jouw kind kleurrijke en opvallende kleren dragen. Op die manier valt hij/zij op in een menigte en kan je jouw kind sneller herkennen op momenten dat het zeer druk wordt.
- Neem voor je vertrek een foto van hoe je kind er op dat moment uitziet. Dit kan helpen indien jouw kind verloren is gelopen. Zo kan je andere bezoekers en personeel gemakkelijker laten uitkijken voor jouw kind.
- Geef je kind een SOS-bandje mee waarop de naam van het kind staat, alsook jouw gsm-nummer. Op die manier kunnen mensen jouw bereiken als ze jouw kind alleen zien staan. Zo’n bandjes heb je in verschillende maten en vormen. Kies dus iets dat jouw kind niet erg vindt om te dragen.
- Daarnaast kan je ook een kaartje meegeven met jouw kind waarmee het hulp kan vragen aan andere bezoekers of personeel. Op dit kaartje schrijf je bijvoorbeeld: ‘Help, mijn naam is ……………. en ik ben verdwaald. Kan jij me helpen om mijn mama en papa terug te vinden. We hebben afgesproken op dit verzamelpunt: ……’ Hierbij voeg je eveneens jouw telefoonnummer toe.
- Bij aankomst in het park kan het vervolgens interessant zijn om het verzamelpunt met jouw kind te bezoeken. Zo weet hij/zij reeds hoe dit er uit ziet. Daarnaast kan je ook uitleggen hoe hij/zij het pretparkpersoneel kan herkennen. Je toont bijvoorbeeld hoe hun outfit er uitziet. Zo weet jouw kind welke mensen betrouwbaar zijn om aan te spreken.
- Heeft jouw kind een gsm bij? Neem dan ook een foto van het verzamelpunt en de outfit van het personeel in het pretpark. Op die manier kan jouw kind deze zaken beter herinneren en gemakkelijker hulp vragen om deze te vinden.
Vermijd problematische kleren en weergerelateerde uitdagingen in het pretpark
- Laat jouw kind geen te losse kleren dragen met franjes die verstrikt kunnen raken in de attractiezitjes. Dit kan voor veel stress en spanning zorgen die gemakkelijk vermeden kunnen worden. Ditzelfde geldt voor schoenen zoals teenslippers die op attracties gemakkelijker kunnen afvallen of waarmee het kind sneller zal vallen.
- Verwijder hoeden, petten, (zonne)brillen… van jonge kinderen vooraleer ze op een attractie gaan om te vermijden dat deze items verloren gaan of beschadigd worden.
- Als jouw kind gevoelig is aan bepaalde geuren, ga dan op voorhand op zoek naar geurloze zonnecrème om te gebruiken tijdens je uitstap.
- Breng een waterfles mee en laat jouw kind op regelmatige tijdstippen drinken om dehydratatie te vermijden, zeker op warme dagen. Ik zag het zelf enkele jaren geleden dat iemand in de wachtrij onwel werd door de drukte en warmte, dus wees hier oplettend in.
Help jouw kind meer proactief te worden
- Oefen met jouw kind om de veiligheidsgordel op de attractie te controleren en hoe hij/zij het personeel kan inschakelen om te helpen. Personeel zal dit uiteraard (meestal) ook controleren voor de rit begint, maar je kan nooit zeker genoeg zijn.
- Overloop op voorhand de belangrijkste afspraken bij de attracties zoals handen binnen het ritje houden ook al kan het verleidelijk zijn om iets aan te raken, het belang van de veiligheidsgordel, niet rechtstaan, de juiste in-en uitgang gebruiken… Herhaal deze doorheen de dag als dit nodig is. Maak dit visueel als dit voor jouw kind een hulpmiddel kan zijn. Je kan hiervoor afbeeldingen of pictogrammen gebruiken of dit zelf tekenen.
Een goede voorbereiding van wat jouw kind kan verwachten tijdens de uitstap is uiteraard zeer cruciaal. Door een goede voorbereiding creëer je immers voorspelbaarheid en rust voor de persoon met autisme. Hierdoor heeft hij/zij meer ruimte om op de dag zelf met prikkels om te gaan, waardoor er minder kans is op overweldiging. Daardoor kan je al diverse lastige situaties vermijden. Hier zal ik in een ander artikel uitgebreid op ingaan, net omdat dit zo’n belangrijk topic is!
Hoe ervaar jij veiligheidsuitdagingen tijdens een pretparkbezoek? Herken je jezelf in deze zorgen? Heb je zelf nog tips voor andere ouders? Laat dit alles gerust weten in de comments! Zo blijven we elkaar helpen.
2 reacties
Mijn moeder kan niet lang inde rij staan omdat zij heeft mogelijk benen
Mijn moeder gebruikt rol stoel