De zomervakantie loopt op z’n einde. Voordat we het weten begint het nieuwe schooljaar alweer! Deze overgang van vakantieroutine naar schoolroutine is lastig voor elk kind. Voor een kind met autisme kan dit echter voor extra veel stress zorgen! Uw kind moet zich aanpassen aan meerdere veranderingen die uw kind tegelijkertijd angstig en overweldigd laten voelen. Denk maar aan een nieuwe leerkracht, nieuwe klas of zelfs nieuwe school, nieuw schema en zoveel meer! Bovendien vormt de school voor vele kinderen met autisme een serieuze uitdaging omwille van de verhoogde druk die hen wordt opgelegd, de sociale uitdagingen en de sensorische overbelasting. Het vooruitzicht om terug naar school te gaan kan dus heel wat weerstand met zich meebrengen. Overgangen zijn bovendien altijd lastig voor kinderen met autisme. Of uw kind nu uitkijkt naar de schoolperiode of deze terugkeer vreest, een goede voorbereiding is noodzakelijk om deze overgang vlot te laten verlopen. Hieronder worden enkele tips meegegeven om deze voorbereiding goed aan te pakken.
Algemene tips
Tip 1 – Wees positief: Wanneer je met je kind praat over de terugkeer naar school, wees dan zelf positief. Leg vooral de nadruk op activiteiten die het kind leuk vindt zoals sportactiviteiten, muzieklessen en dergelijke meer. Deze activiteiten zullen uiteraard voor elk kind anders zijn.
Tip 2 – Ontspan! Probeer zelf ook te ontspannen! Je kind kan namelijk zeer goed aanvoelen wanneer jij gespannen bent. Hierdoor zal hij/zij nog onrustiger worden. Probeer dus zelf rustig te zijn om je kind te helpen.
Tip 3 – Maak gebruik van een kalender: Een kalender is een must voor elke ouder van een kind met autisme. Duid hierop de start van het nieuwe schooljaar aan. Laat je kind bovendien doorkruisen welke dagen reeds gepasseerd zijn. Tijd is immers een abstract gegeven dit voor het kind veel onduidelijkheid met zich mee kan brengen. Door een kalender te gebruiken wordt dit veel concreter. Deze tip kan bovendien het hele schooljaar toegepast worden. Zijn er belangrijke gebeurtenissen in aantocht? Duid deze dan ook aan op de kalender!
Een week op voorhand
Tip 1 – Contacteer de leerkracht van uw kind: Indien dit mogelijk is, kan het interessant zijn om op voorhand de school van uw kind te contacteren en een afspraak te maken met de nieuwe leerkracht. Op die manier kan uw kind kennismaken met de juf of meester voor het schooljaar start. Op deze momenten zal de kennismaking niet onderbroken worden door andere kinderen. Daarnaast krijgt uw kind de mogelijkheid om vragen te stellen aan de leerkracht en de stress te verminderen. Vergeet niet om zijn of haar foto te nemen en toe te voegen aan je visueel stappenplan.
Tip 2 – Betrek je kind bij de voorbereiding: Door het kind actief te laten deelnemen in de planning en het aankopen van schoolmateriaal, zal hij of zij een gevoel van controle krijgen. Dit zorgt ervoor dat uw kind minder angst ervaart naar aanleiding van deze overgang.
Tip 3 – Schakel op voorhand over op het schoolritme: Breng enkele dagen voor de start van het nieuwe schooljaar wijzigingen aan in de dagelijkse routine van uw kind zoals bijvoorbeeld zijn of haar bedtijd. Dit doe je best stapsgewijs. Verander dus niet teveel in één keer. Te grote veranderingen kunnen stresserend zijn. Maak je kind bijvoorbeeld elke ochtend iets eerder wakker, zodat hij of zij de nieuwe wektijd gewoon wordt.
Tip 4 – Bereid het traject naar school voor: Neemt je kind dit jaar voor het eerst de trein naar school of gaat hij/zij voor het eerst alleen met de fiets? Oefen dit dan voldoende op voorhand in, zodat het kind vertrouwd is met de route vooraleer de school start. Gaat je kind dagelijks met de bus naar school? Vraag dan op voorhand een ontmoeting aan met de chauffeur, zodat je kind zich meteen op zijn gemak voelt tijdens de eerste schooldag.
Tip 5 – Verken de school: Gaat je kind naar een nieuwe school? Dan kan het interessant zijn om het gebouw op voorhand eens te gaan ontdekken met het kind. Ook als je kind naar een andere klas gaat, kan een bezoek aan de nieuwe klas nuttig zijn. Op die manier raakt het kind sneller vertrouwd met zijn/haar nieuwe omgeving. Maak indien mogelijk foto’s tijdens je rondleiding en gebruik deze in het stappenplan van je kind. Mogelijks kan je deze foto’s later op het jaar nog gebruiken.
Tip 6 – Bespreek het komende schooljaar: Praat regelmatig met uw kind over wat hij/zij het komende jaar kan verwachten. Zo neem je heel wat onrust en zorgen weg.
Tip 7 – Voorbereiden van de vertelronde: Vele leerkrachten starten het schooljaar bovendien met een vertelronde waarin je kan vertellen wat je tijdens de vakantie allemaal deed. Voor veel kinderen met autisme is dit een zeer stresserend moment. Daarom kan het goed zijn om dit met hen op voorhand in te oefenen. Bespreek wat het kind kan vertellen en oefen dit een aantal keer in.
De avond voordien
Tip 1 – Brief aan de leerkracht: Heeft je kind dit jaar een nieuwe leerkracht? Schrijf hem of haar dan een brief met wat meer uitleg over je kind. Jij kent je kind namelijk het beste, dus dit document kan van onschatbare waarde zijn voor de leerkracht. Geef aan wat de sterke en zwakkere punten zijn van je kind, zijn/haar favoriete beloningen, sensorische problemen, etc.
Tip 2 – Alles staat klaar! Zorg dat de avond voor de eerste schooldag alles al klaar staat, zodat de ochtend helemaal gericht kan zijn op het kind. Hierdoor ben je zelf al veel minder gestresseerd en vergeet je geen spullen weg te steken.
Tip 3 – Sensorische overbelasting: Indien uw kind last heeft van sensorische problemen, kan het nuttig zijn om zijn/haar favoriete kauwspeeltje in de boekentas te steken. Dit kan hem/haar veel comfort bieden op deze eerste schooldag.
De eerste schooldag
Tip 1 – Gun jezelf voldoende voorbereidingstijd: De eerste schooldag kan nogal hectisch verlopen. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden door de dag voordien alles al klaar te zetten. Daarnaast is het ook belangrijk om op de ochtend zelf voldoende tijd te voorzien en niets te overhaasten. Dit zorgt alleen maar voor nog meer stress! Laat uw kind rustig ontwaken en gewoon worden aan het idee dat het naar school moet. Belonen met een heerlijk ontbijtje kan bovendien ook!
Tip 2 – Ontladen na de eerste schooldag: De eerste schooldag blijft, ondanks een goede voorbereiding, stresserend voor kinderen met autisme. Als uw kind na zo’n dag thuiskomt, stel dan niet teveel eisen. Plan geen activiteiten in de eerste dagen na de vakantie, maar laat het kind even bekomen.
Een grondige voorbereiding en het erkennen van de angst van je kind kunnen hem of haar zeer sterk helpen om deze overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen! Welke overgangstips kan jij met andere ouders delen? Hoe ervaren jullie deze eerste schooldag? Laat het gerust weten in de reacties!
4 reacties
Wij zorgen ervoor dat we de laatste vakantieavond en de eerste schooldag zeker iets eten dat onze zoon lekker vindt. Dat weet hij nu al en hij verheugt zich nu al op macaroni en enchilada’s!
We zijn al volop aan het voorbereiden. Twee zonen met ASS die naar een nieuwe school gaan (en neen, niet dezelfde school), dochter met kenmerken zonder diagnose krijgt nieuwe juf en gaat op ‘grote’ speelplaats en er komt een nieuwe schooldirectie. Spannend allemaal. Niet alle stappen kunnen we toepassen, de meesten zitten al in de planning voor deze week.
Veel succes!
Ik neem sowieso tijdig contact op met de school om alles te overlopen. Mijn zoon weet op voorhand op welk plaatsje hij zal zitten in de klas. Als het te druk is mag hij altijd de rust opzoeken.