Leuke ideeën om thuis bezig te blijven voor kinderen en volwassenen met autisme!

Tijdens deze periode hebben we heel wat vrije tijd. Sommigen onder ons vinden dit mogelijks fijn, maar voor heel wat kinderen, jongeren en volwassenen met autisme is dit lastig. Zij houden immers van gestructureerde activiteiten. Hierdoor is de kans groot dat ze urenlang zullen gamen of series kijken op Netflix. Het risico op verslaving is dan ook zeer sterk aanwezig. Hieronder geven we je enkele tips over hoe je deze periode alsnog zinvol kan invullen.

Dit overzicht wordt regelmatig aangevuld met nieuwe initiatieven. Ben jij op de hoogte van een initiatief dat er nog niet op staat? Laat het ons zeker weten in de comments! Dan vullen we dit zo snel mogelijk aan.

Ga aan de slag met een doeboek

Is jouw kind gebeten door de wetenschap? Dan is dit wellicht een heel leuk boek om samen mee aan de slag te gaan! Omwille van het grote succes is dit intussen het derde Doeboek van Nerdland, met het allerleukste van wetenschap en technologie. Je komt te weten hoe je zelf knikkers kan maken, hoe je zelf een Rubik’s cube kan oplossen en zoveel meer. Je bouwt je eigen radiostation en maakt een eigen zonnewijzer!

Bekijk het boek hier!

Bezoek een online museum

Heel wat museums zijn op dit moment online te bezichtigen! Je hoeft dus helemaal niet naar buiten te gaan om te genieten van een culturele activiteit! Enkele voorbeelden van deze museums zijn het M-Museum in Leuven, het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel en zoveel meer! Zelfs enkele wereldberoemde trekpleisters kan je nu online bezoeken zoals het Vrijheidsbeeld of de Eifeltoren! Dit kan allemaal dankzij Arts en Culture Google! Via deze link kan je een overzicht vinden van enkele online bezoeken in Nederland.

Wil je het museumbezoek graag autismevriendelijker maken voor je kind? Kies dan voor een gesloten activiteit. Een online museumbezoek is immers een open activiteit. Dat wil zeggen dat er geen duidelijk einde is. Je kan het bezoek alsnog gesloten maken door er een zoektocht van te maken. Ga op voorhand eventueel al op verkenning in het museum en laat het kind enkele vragen beantwoorden over de attributen in het museum.

Toerisme voor Autisme bezocht reeds enkele museums voor jou en maakte hier een quiz van. Klik op de links hieronder om naar de quiz te gaan.
Heb je zelf een leuke museumzoektocht in elkaar geknutseld? Deel het dan zeker met andere mensen in onze Facebookgroep!

Duik in de wondere wereld van de wetenschap

Hidrodoe is een fantastisch doe-centrum waar alles in het teken staat van water! Speciaal voor de jonge wetenschappers plaatsen ze gedurende deze lockdown-periode af en toe enkele wetenschappelijke proefjes online die je thuis ook kan proberen! Zo kan je bijvoorbeeld zelf proberen om een ei in een fles te krijgen zonder dit ei te breken! Alle testen kan je zien op het YouTube-kanaal van Hidrodoe

 

Speel samen een gezelschapsspel!

Kerstvakantie met kinderen? Tijd om de spelletjeskast in te duiken! Een spelletje spelen is áltijd een goed idee. Een waardevolle tijdsbesteding om samen met je kinderen te zijn, los van het huiswerk en de huishoudelijke taken, én waar je zelf ook plezier aan kan beleven. Bekijk hier enkele leuke gezelschapsspelletjes!

Bezoek een online dierentuin

Enkele museums open hun deuren op een unieke manier. Via hun sociale media of website nemen ze je mee achter de schermen in de dierentuin. Elke dag worden nieuwe filmpjes geplaatst over de avonturen van de dieren in de ZOO. Benieuwd? Hieronder plaatsen we een overzicht van enkele leuke parken die hieraan meedoen!

  • ZOO Antwerpen: Ook ZOO Antwerpen brengt online bezoekers op de hoogte over hoe het met de dieren gaat! De verzorgers nemen je mee bij de gorilla’s, de kleine baby van de luzonnevelratten en zoveel meer!
  • Beekse Bergen: De Beekse Bergen nemen je ook mee achter de schermen van hun dierentuin via hun uitgebreide YouTubekanaal.
  • ZOO Planckendael: Onlangs begon ZOO Planckendael ook met het uitzenden van live-sessies bij de verschillende dieren in het park.
  • San Diego Zoo: Elke dag komt een ander dier aan bod. Zo word je als kijker meegenomen bij het ontbijt van de Galápagosschildpadden, krijg je een zicht op de apenwebcam en maak je kennis met Peanut de Bever!
  • Philadelphia Zoo: In de Philadelphia Zoo brachten we al een bezoekje aan de tijger en de geiten!
  • Cape May County Park Zoo: In deze dierentuin leerden we al meer over de rivierotters, de zilvervos en apen!

Algemene tips om deze periode zinvol in te vullen!

  • Hou zoveel mogelijk vast aan bestaande routines. Zo creëer je voorspelbaarheid voor de persoon met autisme.
  • Ga wandelen! Een halfuurtje bewegen per dag is goed voor de geestelijke gezondheid. Net als bij de visuele museumbezoeken kan je bij het wandelen een fotozoektocht maken. Op die manier geef je het kind een doel tijdens de wandeling.
  • Stel een dagprogramma op voor uw kind met autisme. Hierdoor geef je het kind een overzicht van wat het allemaal kan doen gedurende de dag. Zorg ervoor dat je dit programma zo visueel en concreet mogelijk maakt!
  • Vrij spel is bij sommige kinderen mogelijk. Merk je echter dat dit voor jouw kind moeilijk is? Bied hem/haar dan een tweetal keuzeopties aan. Op die manier heeft het kind nog enige vrijheid, maar begeleid je hem/haar in de zee van keuzemogelijkheden.
  • Leer jezelf of je kind een of andere vorm van relaxatie aan. Hierbij heb je niet veel materiaal of voorkennis nodig. Op Youtube vind je talloze filmpjes voor (kinder)yoga of mindfulness.

Weet je zelf nog enkele tips? Laat het dan zeker weten in de comments!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Filter bestemmingen:

Locatie
Locatie
Type
Type
Aanwezige hulpmiddelen
Aanwezige hulpmiddelen
Land
Land