Voor vele kinderen, jongeren en volwassenen is sport een manier om gezond te blijven, sociaal contact te onderhouden en plezier te maken. Als ouder van een kind met autisme heb je mogelijks enkele bezorgdheden over de impact van deze activiteit op het welzijn van je kind. Misschien heeft je zoon of dochter moeilijkheden met motorische coördinatie of moeite om zijn/haar aandacht erbij te houden of heb je schrik dat de sociale moeilijkheden van je kind in de weg zullen staan van een positieve ervaring. Hieronder bundelen we onze tips om deze ervaring zo positief mogelijk te laten verlopen. Heb je zelf nog tips voor andere ouders of vragen? Laat het dan zeker weten in de comments.
Talenten, interesses en kwetsbaarheden
Geen enkele sport is voor elk kind geschikt, of dat kind nu autisme heeft of niet. Daarom is het belangrijk om te kijken naar de talenten, interesses en kwetsbaarheden van je kind. Houdt je kind van dieren? Dan is paardrijden misschien wel een geschikte hobby. Is je kind graag meer actief bezig? Dan zal een sport zoals voetbal of atletiek wellicht beter bij hem/haar passen dan een sport met een lager energieniveau zoals bowlen of schaken. Als je kind net meer op zoek is naar uitdaging, dan kan BMX of muurklimmen een optie zijn.
Daarnaast hou je ook best rekening met de kwetsbaarheden van je kind. Dit kan gaan om sensorische kwetsbaarheden zoals moeite met fysiek contact waardoor sporten als judo, basketbal, etc. mogelijks minder geschikt zijn. Anderzijds gaat het ook om sociale vaardigheden die van toepassing kunnen zijn bij ploegsporten of sporten waar enig level van competitie aanwezig is (i.e. winnen versus verliezen).
Adi van Het Lampje ontwikkelde bovendien een interessant hulpmiddel dat jouw kind kan begeleiden bij het kiezen van een hobby. Deze tool kijkt wel breder dan enkel sporten, maar kan een interessante aanvulling zijn.
Sportploeg voor kinderen met autisme
Net zoals er scholen zijn voor kinderen met autisme (i.e. Buitengewoon onderwijs – Type 9), zijn er ook sportverenigingen voor kinderen met autisme. G-sport Vlaanderen bundelt al deze informatie op hun website: www.gsportvlaanderen.be/ass. Uiteraard heeft niet elk kind baat bij een gespecialiseerde sportploeg. Wel is het belangrijk om in overleg te gaan met trainers over wat jouw zoon of dochter mogelijks nodig heeft tijdens trainingen of wedstrijden.
Proeftrainingen en omnisport
Daarnaast kan het helpen om uw kind een aantal keer te laten deelnemen aan proeftrainingen van de gekozen sport(en). Vele ploegen zullen dit op het einde of het begin van het seizoen wellicht toelaten. Daarnaast bieden sommige steden of sporthallen omnisportlessen aan waarbij deelnemers een jaar lang kunnen experimenteren met verschillende sporten. Dit kan ook in de vorm van een kamp. Op die manier kan uw zoon of dochter op een veilige manier proeven van diverse sporten. Als ouder kan je bovendien opletten of jouw kind snapt wat er van hem/haar verwacht wordt, of hij/zij het fysiek en sensorisch aankan, etc.
Help met de voorbereiding
Tot slot kan je voor jouw kind begint met sporten, helpen met een goede voorbereiding. Dit kan door op voorhand de locatie te bezoeken en op een rustig moment kennis te maken met de trainer. Thuis reeds oefenen met het omkleden indien dit nodig is in de club, alsook spelregels op een rustig moment uitleggen.