Op uitstap gaan kan voor je kind met autisme heel spannend zijn. Een goede voorbereiding is voor vele kinderen met autisme dan ook essentieel voor een geslaagde daguitstap, maar hoe begin je hieraan?
Een daguitstap is vaak naar een nieuwe plaats, naar onbekend terrein. Vooraf stilstaan bij de trip is nodig en helpend. Denk aan de vragen: Wie, wat, waar, wanneer en hoe? Maar besteed ook aandacht aan alle sensorische indrukken die voor je kind kunnen meespelen. In het station kan er bijvoorbeeld veel lawaai zijn als er een trein aankomt zoals het piepend geluid door het remmen van de trein.
Je kan enerzijds informatie opzoeken over wat je allemaal kan/mag verwachten tijdens je uitstap. Anderzijds kan je ook verduidelijken wat er van jou als bezoeker verwacht wordt. Vaak is dit helpend om de aanloop naar de daguitstap, de uitstap zelf maar ook het thuiskomen een stuk vlotter te laten verlopen.
Tips:
- Kies een uitstap op maat voor jullie gezin. Probeer te zoeken naar een uitstap waar jullie allemaal van kunnen genieten.
- Let op wanneer je de uitstap plant. Is het een week- of weekenddag? Dat kan al een groot verschil maken in drukte. Maar ook een binnenactiviteit bij zonnig weer en een buitenactiviteit op een regenachtige dag, kan een verschil maken.
- Zoek informatie op over de uitstap. Je vindt bv. heel wat filmpjes op Youtube over pretparken, recreatiedomeinen, dierentuinen… Op de website kan je ook vaak een duidelijke plattegrond vinden. Check ook de uitgewerkte stappenplannen op deze website voor uitstappen in België en Nederland!
- Overloop de dag vooraf al eens. Denk daarbij aan het vertrek, de autorit, eten/drinken… Maar denk dus ook aan sensorische gevoeligheden en situaties die uitdagend kunnen zijn, bv. wachtrijen. Het kan handig zijn om een tasje mee te nemen met een koptelefoon in, fidgettoys, kleine spelletjes voor bij het aanschuiven/in de auto …
- Vraag of er iemand naar het toilet moet, telkens als je een toiletgebouw passeert, zo kan je chaos vermijden bij hoogdringendheid. Plan daarnaast voldoende pauzes en momenten in om even te ontprikkelen. Ook als dit misschien nog niet direct nodig lijkt. Beter voorkomen dan overprikkeling hebben!
- Laat op tijd weten dat de dag voorbij is.
- Verwoord altijd dat iets mogelijk kan zijn. Heel veel zaken kan je namelijk niet volkomen voorspellen, maar zijn relatief. Door ze als mogelijk te benoemen, kan je kind er rekening mee houden.
- Tot slot is het zeer belangrijk om ook te plannen wat er na de uitstap komt. Na een zware daguitstap, is er eveneens behoefte aan duidelijkheid. Beslis bv. al op voorhand wat je die avond zal eten. Leg ook al op voorhand vast dat je bv. ‘s avonds onder een dekentje een film zal kijken, om te ontprikkelen. Neem dus voldoende tijd om te rusten. Het is ook heel normaal dat er nadien een ontlading volgt. Dat heeft iedereen (maar de meeste mensen zonder autisme ontladen vaak ook tussendoor, mensen met ASS niet) en mensen met autisme zeker omdat ze prikkelgevoeliger zijn. Weten dat er een ontlading komt en waarom, helpt. Laat het er even zijn.
Draag ook goed zorg voor jullie zelf. Rustige ouders, rustige kinderen… 😉
Liefs,
Roxane
Over Roxane
Ik ben Roxane, 23 jaar en ik heb een passie voor schrijven, reizen, films/series, boeken en watersporten. Sinds mijn zeventiende heb ik de diagnose autismespectrumstoornis. Ik zal hier blogberichten delen over mijn ervaringen in de recreatieve en toeristische sector als persoon met autisme. Hopelijk vinden jullie het een beetje interessant! Je kan mijn avonturen van dichtbij volgens op mijn Instagram @roxanebauwens.