Reizen met autisme: Toscane & Cinque Terre

In 2018 ben ik voor het eerst naar Italië geweest met mijn mama en één van m’n broers. Toscane stond al lang op mijn bucketlist en heeft zeker niet teleurgesteld! 

Ik heb die reis volledig zelf gepland (daar ben ik wel trots op) en alles is vlot verlopen! Mijn broer Jeroen en mama vonden het geen enkel probleem dat ik alles plande (integendeel, zo moesten zij daar geen tijd aan besteden) en voor mij kwam het perfect uit, want zo had ik alle controle. Ik vind het ook oprecht leuk om alles qua reizen uit te zoeken en te plannen.

Zo had ik alles dus goed voorbereid: van de vliegtuigtickets en logementen boeken tot de treintickets in Italië zelf en de musea die we gingen bezoeken. Voor mijn autisme helpt het wel echt dat alles goed voorbereid is en dat de planning duidelijk is. En als ik het zelf opstelde, wist ik natuurlijk perfect wat we gingen doen, waar we gingen slapen etc. Sommige mensen laten het graag aan iemand anders over en anderen hebben zelf graag de touwtjes in handen, beiden zijn helemaal oké!

Mijn mama vertrouw ik ook volledig moest er iets mis gaan (mijn broer ook maar hij begrijpt mijn autisme minder goed). Dus zoals in een vorig blogbericht reeds vermeld; ga op reis met iemand (zeker als je nog niet veel gereisd hebt) die er voor je is en die ook rekening met jou en je moeilijkheden houdt.

Wij hebben Florence, Siena, Pisa en Cinque Terre bezocht. 

Voor Florence en Siena vond ik het aantal dagen dat we gerekend hadden goed (het exact aantal dagen weet ik niet meer, het is al enkele jaren geleden 😅). In Pisa zijn we 2 dagen geweest, dat vond ik echter één dag te veel. Je kan perfect alles in Pisa zien op 1 dag. De Toren van Pisa is uiteraard dé must-see, maar toen wij gingen (in juli, dus dat is sowieso al een drukke maand), was het erg druk. Als het binnen jouw mogelijkheden ligt, zou ik dus eerder proberen om buiten het hoogseizoen te gaan naar Toscane, zo kan je de drukte en de warmste dagen vermijden. Het was denk ik wel elke dag 30°C of meer en dat kan het samen met veel volk wel extra moeilijk maken.

Voor Cinque Terre hadden we twee dagen gerekend, maar dat mocht voor ons alle drie gerust nog een dag extra geweest zijn. Wij hebben op 7 dagen heel veel bezocht, maar als je alles meer op je gemak wilt zien zou ik toch wel een paar daagjes extra rekenen. Mijn mama gaat echter niet te graag lang op reis, maar zelfs zij zou graag nog wat langer in Cinque Terre gebleven zijn. Ik wil er ooit zeker nog eens terug gaan, want voor mij was Cinque Terre bezoeken echt wel het hoogtepunt van de reis.

De Cinque Terre bestaan uit vijf schilderachtige vissersdorpjes: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Die dorpen van het nationaal park Cinque Terre zijn opgenomen in de UNESCO-werelderfgoedlijst. Alleen al door die informatie wist ik dat het sowieso de moeite is om het te bezoeken!

Tip: Alle vijf dorpen beschikken over een eigen station waardoor je met de trein elk dorp gemakkelijk kunt bezoeken.

Wij hebben de dorpen wandelend bezocht via de vele wandelpaden.

Van al dat stappen krijg je natuurlijk veel dorst. Het lekkerste en meest verfrissende drankje dat ik ooit gedronken heb en dat daar een specialiteit is, is een lemon slushi, gemaakt van o.a. verse citroenen! 

Ik lust hier in België niet zo veel pasta’s, maar amai, die pasta’s in Italië zijn toch een heel andere ervaring! In Cinque Terre heb ik dan ook echt een overheerlijke pasta met zeevruchten gegeten. En de gelato in Italië, mmm! Maar ik moet jullie waarschijnlijk niet vertellen hoe lekker de Italiaanse keuken is. 😉

Ik heb m’n hart dus duidelijk verloren aan la bella Italia! En ik hoop dat ik jullie ook warm gemaakt heb om zelf eens naar Toscane/Cinque Terre te gaan!

Liefs,

Roxane

 


Over Roxane

Ik ben Roxane, 23 jaar en ik heb een passie voor schrijven, reizen, films/series, boeken en watersporten. Sinds mijn zeventiende heb ik de diagnose autismespectrumstoornis. Ik zal hier blogberichten delen over mijn ervaringen in de recreatieve en toeristische sector als persoon met autisme. Hopelijk vinden jullie het een beetje interessant! Je kan mijn avonturen van dichtbij volgens op mijn Instagram @roxanebauwens.

Groetjes,

Roxane

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Filter bestemmingen:

Land
Land
Locatie
Locatie
Type
Type
Aanwezige hulpmiddelen
Aanwezige hulpmiddelen