In november 2022 ging ik voor het eerst mee op groepsreis met KrisKras, een reisorganisatie voor jongeren tussen de 18 en 30 jaar (ondertussen hebben ze ook al enkele reizen voor mensen tot 35 jaar).
Er zijn voor mij twee grote voordelen aan op reis gaan met KrisKras, namelijk:
- Het is een relatief kleine groep (max. 9 deelnemers).
- Er is een vertrekvergadering enkele weken tot maanden voor vertrek waarbij je je reisgenoten op voorhand al eens ontmoet.
Aangezien het een beetje eng kan zijn om met een groep onbekenden te reizen (dat is trouwens niet alleen voor mensen met autisme), vind ik de vertrekvergadering handig om het ijs al een beetje te breken. Kleine groepjes zijn ook belangrijk voor mij, aangezien ik moeilijker in grote groep functioneer door mijn ASS.
Ze bieden geen specifieke begeleiding aan voor mensen met autisme, maar ze staan er wel voor open. Ik kon bijvoorbeeld ook altijd bij m’n reisbegeleidster terecht. Ik ben natuurlijk nog maar 1 keer meegeweest met KrisKras dus ik weet niet of dit bij iedereen zo is natuurlijk, maar ik heb er vertrouwen in. Het is denk ik wel belangrijk om het te communiceren naar KrisKras toe (bv. je autisme bij ‘opmerkingen’ vermelden als je je inschrijft), zodat ze er in enige mate rekening mee kunnen houden.
Ik ben in het verleden ook al eens meegeweest met 2Move, een reisorganisatie speciaal voor volwassenen met autisme, en voor mij was er wel een groot verschil qua tempo van reizen. Bij KrisKras heb je een drukker reisprogramma dan bij 2Move. Ik kon in Berlijn er weliswaar ook voor kiezen om ’s avonds vroeger te gaan slapen dan de anderen als ik te moe was en bv. niet mee op café gaan, wat ik zeker goed vond. Het was namelijk een intensieve reis, maar ik vind het persoonlijk wel leuk om zoveel mogelijk te zien van een stad/land als je er bent. Meer over 2Move en die reis zal je te lezen krijgen in een ander blogbericht.
Een beetje meer over de interessante hoofdstad van Duitsland…
Berlijn staat uiteraard bekend om zijn bewogen geschiedenis. We hebben dan ook enkele musea bezocht en we brachten een bezoek aan het Holocaust monument, wat ik zeer indrukwekkend vond. We bezochten daarnaast ook de klassiekers zoals de Reichstag en de Brandenburger Tor. We hebben ook het nieuwe Berlijn ontdekt, met zijn bekende en enorme plein Potsdamer Platz. Een andere dag hebben we gefietst door Potsdam, wat voor een mooie afwisseling zorgde. We deden ook eens een begeleide street art tour. Daarnaast stapten we via de Oberbaumbrug naar de East Side Gallery: een 1,3 km lang gedeelte van de Berlijnse Muur, waarop muurschilderingen staan van artiesten van over de hele wereld. Tot slot ontdekten we ondergronds Berlijn en namen we deel aan een rondleiding in Berliner Unterwelten. We zagen ook nog de Gedenkstätte Berliner Mauer, een origineel bewaard gebleven stuk van de muur.
Conclusie: Berlijn is een stad die zeker de moeite is om te ontdekken!
Ik kijk alvast uit naar mijn volgende reis met KrisKras in juli: het Verenigd Koninkrijk, met Harry Potter als thema (ik ben een grote fan).
Reislustige groetjes,
Roxane
Over Roxane
Ik ben Roxane, 23 jaar en ik heb een passie voor schrijven, reizen, films/series, boeken en watersporten. Sinds mijn zeventiende heb ik de diagnose autismespectrumstoornis. Ik zal hier blogberichten delen over mijn ervaringen in de recreatieve en toeristische sector als persoon met autisme. Hopelijk vinden jullie het een beetje interessant! Je kan mijn avonturen van dichtbij volgens op mijn Instagram @roxanebauwens.