Bezoek aan Walt Disney World Florida met autisme

‘If you can dream it, you can do it’ “Walt Disney” Anneke did it! A dream came true.

Maanden geleden kreeg ik de vraag van vzw Kompaan om Anneke te begeleiden op haar verjaardagsreis naar Disney World Florida. Vzw Kompaan vormt een brug tussen reizigers met een beperking of zorgvraag en vrijwilligers. Als kompanen gaan reiziger en vrijwilliger, zonder drempels en zonder zorgen, samen op vakantie of daguitstap.

Het leek me, op het eerste gezicht, toch wel een hele onderneming om met ons tweetjes naar de VS te trekken, wetende dat Anneke door haar visuele beperking begeleiding nodig heeft en door haar autisme nood heeft aan rust, structuur en planning.

Anneke, een Disneyfan in hart en  nieren, keek met spanning uit naar ons vertrek. Haar verlanglijstje van ‘meet and greet’ met de Disneyfiguren was heel lang. Maar Ariel, the little mermaid, ontmoeten was haar grootste droom.

WeTravel2 heeft de hele reis perfect georganiseerd. Meerdere keren ben ik met Anneke en haar ouders rond de tafel gaan zitten om een gepaste planning samen te stellen in functie van haar wensen/verlangens en haar kunnen.

Ik ben ook een dagje samen met Anneke op stap geweest om meer ‘vertrouwd’ te worden met mekaar en zo kreeg ik ook wel inzicht in wat wel kon en wat ‘moeilijke situaties’ konden worden met de gedachte aan haar autisme.

We hadden een ‘strak’ plan opgesteld voor iedere dag, zowel op vlak van timing, de bezoeken aan de Disneyparken, de boodschappen en heel belangrijk: eten! Een strak plan brengt rust en vertrouwen.

Gelukkig ging het op de luchthavens overal heel vlotjes, we kregen netjes ‘priority’ voor douane, instappen enz… Top! Er moet gezegd dat in de parken de service optimaal is, we kregen heel vlug alles geregeld. Mensen met een beperking worden daar buitengewoon vriendelijk onthaald! We hebben samen heel veel plezier gehad, heel veel samen beleefd als vriendinnen onder mekaar, je bent trouwens ook 24/24 en 7/7 samen.

Hoe goed de voorbereiding ook is, toch kom je wel in situaties waar je geen vat op hebt zoals bijvoorbeeld heel lang wachten, in de drukte van de luchthaven, voor onze huurauto, wat dan echt wel een beproeving was voor Anneke. Onze GPS die het liet afweten op weg van de luchthaven naar het hotel: dan maar aan de kant van de weg via satelliet onze positie zoeken in het donker… geen paniek, we zijn er geraakt!!!

Toen we, door een defect aan het sanitair van onze hotelkamer noodgedwongen dienden te verhuizen naar een andere kamer was dat een rampscenario voor Anneke. Valiezen weer inpakken enz… dat hadden we nu ook niet zien aankomen. Geen paniek: eventjes rustig alles op een rijtje zetten en weer een nieuwe planning, alles kwam goed. En het luxeontbijt met Goofy, als compensatie gekregen’ verzachtte het leed.

Alhoewel: toch weer een grote aanpassing gezien de inrichting van de kamer net het spiegelbeeld was van onze eerste kamer… schijnbaar onbelangrijke zaken maar voor iemand met autisme toch een hele omwenteling!

We hebben beiden onze grenzen verlegd en onze comfortzone doorbroken zij het dan voor ieder van ons op een totaal ander vlak. Anneke ontpopte zichzelf tot wegenkaartlezer bij uitstek toen onze GPS het liet afweten. Een foto nemen met de tablet van de papieren wegenkaart: zo kon Anneke deze foto heel gemakkelijk uitvergroten zodat ze goed de weg kon lezen… Respect!!!

Voor mezelf: plots werd ik naar mijn kindertijd gecatapulteerd… de tijd van supersnelle attracties zoals ‘The Big Thunder Mountain Railroad’ ligt al een poosje achter mij… al was ik daar nu nooit echt fan van. Een adrenalineshot waar ik nog lang kan op teren!

Positief was echt wel dat Anneke heel goed wist wat ze allemaal wou zien en beleven, dat maakte het voor mij een stuk eenvoudiger. Het leek toch een tsunami aan indrukken, ervaringen, belevenissen voor haar, iedere dag opnieuw! En proberen de grote/luidruchtige drukte te vermijden in de parken. Alles is daar zo groots, de Disneybubbel, bijna niet te vatten!

Tips en tricks: Ik had wat ‘fel gekleurde’ kledij mee, dat was wel gemakkelijker voor Anneke om me te herkennen: je loopt ook niet altijd hand in hand.

Ik kon me ook geen toffer meisje voorstellen om te mogen begeleiden, eentje die heel goed weet wat ze wil, heel communicatief is en steeds haar grenzen verlegt. Praten is toch zo belangrijk, brengt rust en regelmatig een wederzijdse knuffel doet wonderen! Dankzij vzw Kompaan werd dit een unieke belevenis voor Anneke en mezelf! We had the time of our life –:)

Claire

3 reacties

  1. Super dat er mensen zijn zoals jij die deze uitdaging met volle overgave en de nodige discipline aandurven! Een unieke en verrijkende ervaring voor beiden… voor herhaling vatbaar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Filter bestemmingen:

Land
Land
Locatie
Locatie
Type
Type
Aanwezige hulpmiddelen
Aanwezige hulpmiddelen