Train World

Train World is een museum waar je de geschiedenis en evolutie van de trein in België ontdekt. Het Belgische spoorwegnet is het oudste van het Europese vasteland. De vaste opstelling van Train World bestaat onder andere uit vijf stoomlocomotieven, waaronder de oudste nog bewaarde stoomlocomotief in Europa.

Het museum vertelt je het verhaal van de spoorwegmannen en -vrouwen die doorheen de geschiedenis tot op vandaag voortdurend in de weer zijn. De wereldoorlogen komen eveneens aan bod met onder andere een deportatierijtuig en een enscenering van een Rode Kruisrijtuig voor het vervoer van gewonde soldaten. Mis ook het spoorweghuisje en de koninklijke rijtuigen niet!

Train World is een inclusief museum en werkt er elke dag aan om de bezoekerservaring en de inclusiviteit voor iedere bezoeker te verbeteren. Zo organiseert Train World meerdere keren per jaar een prikkelarme dag. Op deze dagen zorgt Train World voor een rustige en aangepaste omgeving. De prikkelarme dag is er voor zij die het graag wat rustiger hebben.

Daarnaast biedt het museum het aanbod Multisenso Rail. In dit pakket neemt een gids/verteller je mee met de stoomtrein van machinist Alfons en stoker Raoul. De rondleiding is een multisensoriële route die je laat ervaren hoe het was om met een stoomtrein te rijden. De verhalenlocomotief bevat aangepaste kledij, belevingsgerichte voelobjecten, maar ook geluiden en geuren. De deelnemers kunnen zelf stoplichten bedienen en rook uit de locomotief laten komen.

Welke hulpmiddelen zijn aanwezig?

  • Twee prikkelarme dagen doorheen het jaar
  • Op die prikkelarme dag is er een museumplan met prikkelarme zones. Deze zones worden aangeduid a.d.h.v. een kleurencode. De rustige plekken zijn in het lichtgeel, de meest prikkelende in het donkerrood.

Openingsuren

De openingsuren van het museum kan je via deze link terugvinden.

Adres

Prinses Elisabethplein 5 – 1030 Schaarbeek

Website

Heb je onlangs een stappenplan gebruikt en wil je graag jouw ervaring delen? Laat ons dan hier zeker een berichtje na!

Heb je ergens een fout opgemerkt of iets dat intussen veranderd is? Help ons dan hier om alle stappenplannen up to date te houden. Dan maken we samen de ervaring van anderen nog aangenamer.

Heb je tot slot zelf altijd gedroomd om een bepaalde attractie, hotel, bestemming, etc. te bezoeken, maar durfde je nooit de stap in het onbekende te zetten? Laat dan hier een suggestie achter voor een toekomstig stappenplan en wie weet zie je jouw voorstel binnenkort op de website verschijnen!