Welkom bij Toerisme Voor Autisme

Reizen en op uitstap gaan is voor vele mensen een ontspannende, verrijkende activiteit. Voor vele mensen met autisme kan dit echter gepaard gaan met veel stress, waardoor ze deze activiteiten vermijden. Hier proberen we met Toerisme voor Autisme verandering in te brengen door alle toeristische organisaties die in contact komen met deze doelgroep tijdens hun vakantie of uitstap te begeleiden.  Hoe we dit doen, lees je hieronder.

Wij zijn er echter van overtuigd dat niet enkel mensen met autisme baat hebben bij deze autismevriendelijke aanpak. Vandaar stellen we dit platform dan ook open voor het ruimere publiek zoals gezinnen met jonge kinderen, hoogsensitieve reizigers en zoveel meer. 

EEN AUTISMEVRIENDELIJKE AANPAK IS EEN KLANTVRIENDELIJKE AANPAK!

Wie is de persoon achter Toerisme voor Autisme?

Sien Depoortere is klinisch psycholoog en seksuoloog gespecialiseerd in mensen met autisme. Na haar studies besloot ze zich verder te verdiepen via de Masteropleiding in Toerisme aan de KU Leuven. Hierbij focuste ze zich voornamelijk op autismevriendelijk toerisme. In 2018 richtte ze Toerisme voor Autisme op, waarmee ze een brug bouwt tussen vakantiegangers met autisme en organisaties binnen de toeristische sector.

Onze Missie?

Toerisme voor Autisme kiest voor een wereld waaraan mensen met autisme volwaardig kunnen deelnemen. We bieden steun om de toeristische sector toegankelijk, gestructureerd, begrijpbaar, prikkelbewust en bijgevolg aangenaam te maken voor mensen met autisme. Dit trachten we te bereiken op verschillende manieren. Deze worden hieronder kort besproken.

Hoe kan Toerisme voor Autisme jouw organisatie helpen om autismevriendelijk te worden?

Advies op maat

Toerisme voor Autisme screent en analyseert de complete bezoekerscyclus van uw toeristische organisatie en biedt advies op maat over hoe dit autismevriendelijker kan worden. Dit kan gaan om een museumbezoek, overnachting, sportactiviteit, concert en zoveel meer! Daarnaast beschikt Toerisme voor Autisme over een ambassadeursgroep van mensen met autisme die met veel plezier een testbezoek inplannen op jouw locatie. Hun feedback wordt nadien teruggekoppeld via Toerisme voor Autisme. Neem contact op met Toerisme voor Autisme voor meer informatie.

Opstellen van visuele stappenplannen

Mensen met ASS hebben nood aan structuur en voorspelbaarheid. Op daguitstap/reis valt dit echter volledig weg. Alles is nieuw, sociale regels zijn niet duidelijk, er zijn heel wat onvoorspelbare prikkels, etc. Dit resulteert in heel wat stress zowel voor als tijdens de activiteit. Door het structureren en planmatig voorbereiden streven wij naar het beleven van een stressvrije uitstap. Dit doen we aan de hand van visuele stappenplannen. Alle visuele stappenplannen kunnen gratis geraadpleegd worden op de bestemmingspagina.

Sensorische toolkit

Kinderen, jongeren en volwassenen met autisme verwerken prikkels op een andere manier. Hierdoor is er vaak sprake van onderprikkeling of overprikkeling. Een sensorische toolkit kan hieraan tegemoet komen door op verschillende sensorische kanalen rust te bieden. Dit kan gaan om een geluiddempende koptelefoon, zonnebril, verzwaringsbeer, tangle, communicatiefiches en dergelijke meer. Toerisme voor Autisme stelt op maat van uw organisatie een sensorische toolkit samen.

Online cursussen in de Academy

De afgelopen jaren is er veel geëvolueerd op vlak van autismevriendelijkheid binnen de toeristische sector. Maar soms is het moeilijk om het bos door de bomen te zien. Als persoon met autisme of omgeving is het moeilijk om de juiste informatie te vinden. Als medewerker in de toeristische sector is het daarnaast niet evident om zonder voorkennis de eerste stappen te zetten richting meer autismevriendelijkheid. Daarom kan je terecht in de Toerisme voor Autisme Academy! In deze Academy leer ik je alle kneepjes van het vak en geef ik je alle info om op reis/uitstap te kunnen gaan of om jouw organisatie meer autismevriendelijk te maken!

Vormingen, workshops en lezingen

Ook kan je bij Toerisme voor Autisme terecht voor vormingssessies omtrent autismevriendelijk toerisme. Dit kan zowel in de vorm van een infosessie, workshop, lezing, etc. Hierbij zijn eveneens verschillende thema’s mogelijk die afgestemd worden op de interesses van de organisatie. Neem contact op mocht u interesse hebben op een vormingsdag, workshop of lezing op maat van uw organisatie.

Zin om aan te sluiten bij onze volgende vormingsdag omtrent autismevriendelijk gidsen? 
Hier vind je alle informatie

Ondersteunende communicatie

Ondersteundende communicatie

Symbolen worden overal ter wereld gebruikt als een directe manier van communiceren. Of het nu een bewegwijzering op het vliegveld is of een verkeersbord, het heeft invloed op hoe we informatie interpreteren. Toerisme voor Autisme ondersteunt jou in het creëren van op maat gemaakte gesymboliseerde communicatiehulpmiddelen zoals museumkaarten, speelpleinkaarten en zoveel meer. Neem contact op voor meer informatie.

Come AUT & Play

Met de steun van Toerisme Vlaanderen en Iedereen Verdient Vakantie organiseert Toerisme voor Autisme de komende jaren Come AUT & Play! Via dit project bouwen we verder aan de brug tussen mensen met autisme en de toeristische sector. Hierbij zal ik op geregelde basis georganiseerde groepsuitstappen organiseren voor mensen met autisme in Vlaanderen en Brussel naar bestaande en nieuwe toeristische partners. Daarbij wil ik samen met jou een veilige context creëren, waardoor mensen met autisme en hun omgeving op een fijne manier kunnen genieten van jouw aanbod én verbinden met gelijkgestemden. Mocht je interesse hebben om hieraan mee te werken, neem dan gerust contact op of bekijk de replay van de infosessie.

Interesse in een samenwerking?

Wenst u beroep te doen op een van onze diensten? Neem dan contact op met Toerisme voor Autisme via onderstaande knop.

Filter bestemmingen:

Locatie
Locatie
Type
Type
Aanwezige hulpmiddelen
Aanwezige hulpmiddelen
Land
Land