Opstellen van visuele stappenplannen

Toerisme voor Autisme maakt visuele stappenplannen op maat voor verschillende toeristische activiteiten. Deze stappenplannen leggen aan de bezoeker uit wat de activiteit allemaal inhoudt. De activiteit wordt hierbij van begin tot einde overlopen. Op die manier weet de bezoeker wat hij/zij kan verwachten van de activiteit. 

Waarom zijn visuele stappenplannen belangrijk voor mensen met autisme? 

Mensen met een autismespectrumstoornis hebben behoefte aan structuur en voorspelbaarheid. Daarom leiden onbekende situaties vaak tot stress en angst. Toerisme voor autisme biedt hen op maat gemaakte visuele stappenplannen die uitleggen wat de persoon in een bepaalde situatie kan verwachten en hoe hij of zij zich moet gedragen. Hierdoor zullen zij minder stress ervaren. Bovendien zal de persoon met autisme beter kunnen omgaan met potentiële overprikkeling, beter in staat zijn om afspraken op te volgen en minder weerstand vertonen tegen plotse veranderingen.

Hoe gaat dit in zijn werk? 

Deze stappenplannen worden opgesteld door Toerisme voor Autisme. Hiervoor gaan wij op bezoek bij een attractie, hotel,… en brengen wij deze volledig in kaart. Vervolgens wordt een eerste versie teruggekoppeld naar de verantwoordelijke die hierop feedback kan geven. Hierna wordt een definitieve versie opgesteld. Deze komt online te staan bij de andere organisaties die hier reeds op inzetten. Bezoekers/gasten kunnen deze stappenplannen vervolgens gratis downloaden op de website en gebruiken ter voorbereiding van een bezoek. Toerisme voor Autisme neemt hierbij de promotie op zich. Voorbeelden hiervan kunnen teruggevonden worden op de website van Toerisme voor Autisme.

Ontdek hier onze andere diensten

Voor welke activiteiten kan een stappenplan opgesteld worden? 

Stappenplannen kunnen opgesteld worden voor een ruim aanbod aan activiteiten. Daguitstappen zijn hierbij zeker interessant. Toerisme voor Autisme werkte reeds samen met musea, erfgoedsites, dierentuinen en dergelijke meer. Ook voor accommodaties kunnen stappenplannen zeker een meerwaarde zijn. Zo weet de gast wat hij/zij kan verwachten van het verblijf en hoe de verschillende ruimtes er uit zullen zien. Niet alleen attracties en accommodaties kunnen hierbij een rol spelen, maar ook restaurants, luchthavens, treinstations, concertzalen, sporthals, zwembaden en zoveel meer! Alle verschillende actoren waarmee een persoon in contact komt tijdens een uitstap of reis is hierbij van belang. Op die manier wensen we het hele vakantiegebeuren autismevriendelijker te maken.

Wat kan nog meer opgenomen worden in zo’n stappenplan?

Naast het opstellen van een stappenplan worden, indien nodig, nog twee documenten opgesteld. Dit is echter afhankelijk van locatie tot locatie en wordt op voorhand steeds besproken. Enerzijds kan een sensorische kaart ontwikkeld worden. Een sensorische kaart is een plattegrond van de locatie waarop aangeduid staat welke zones doorgaans druk zijn en welke iets rustiger. Daarnaast worden ook (zoals de naam het zegt) sensorische ervaringen in kaart gebracht. Denk maar aan zones met veel of weinig lawaai, zones waar sterke geuren hangen, felle lichten zijn, etc. Op deze manier kan je op voorhand bepalen welke gebieden je al dan niet zal vermijden op je daguitstap/reis. Daarnaast kan je zelf beter navigeren doorheen de locatie.

Anderzijds wordt meestal ook een afsprakenfiche uitgewerkt. Dit is een document waarin alle afspraken en regels die van toepassingen zijn op een bepaalde activiteit opgesomd worden. Deze afspraken worden verduidelijkt in eenvoudig taalgebruik en worden visueel ondersteund. 

Hierbij dient verder opgemerkt te worden dat de pictogrammen die worden gebruikt in de afsprakenfiches en visuele stappenplannen afkomstig zijn van Sclera. Bart Serrien, beheerder en ontwerper van Sclera, gaf hiervoor toestemming. Op deze website vindt u bovendien een zeer uitgebreid aanbod pictogrammen die u gratis kunt downloaden voor persoonlijk gebruik. Zeker een bezoekje waard!

Interesse in een stappenplan?

Indien u visuele stappenplannen, sensorische kaarten en afsprakenfiches wenst te laten ontwikkelen voor uw toeristische organisatie, neem dan gerust contact op.