Ondersteunende communicatie

Communicatie gaat niet enkel om woorden, het gaat om begrijpen.

Symbolen zijn een krachtig middel dat kan ingezet worden om te communiceren. Daarom kiest Toerisme voor Autisme ervoor om samen te werken met Widgit Symbols, een organisatie die zich inzet voor inclusie en toegankelijke ervaringen! Zo creëren we samen met jou een omgeving waarin iedereen zich veilig genoeg voelt om te luisteren, begrijpen en zichzelf uit te drukken. Door het gebruik van ondersteunende communicatie helpen we anderen om hun sociale, emotionele en educatieve potentieel te bereiken door communicatiedrempels te verminderen of verwijderen.

Wie gebruikt symbolen?

Symbolen helpen iedereen die moeite heeft met geschreven of gesproken taal zoals kinderen en volwassenen met een leerstoornis, autisme, mensen bij wie Nederlands niet de moedertaal is, kinderen die net leren lezen en zoveel meer. Symbolen zijn multi-inzetbaar en kunnen door vele mensen gebruik worden. 

 

Widgit Online

Maak eenvoudige gesymboliseerde bronnen uit honderden bewerkbare sjablonen en kant-en-klare bronnen, of maak ze helemaal opnieuw, deel ze vervolgens online of druk ze af voor gebruik in de klas, thuis, in jouw museum of organisatie. Met toegang tot meer dan 20.000 symbolen en een uitgebreide woordenschat stelt Widgit Online leerkrachten, zorgverleners, ouders en organisaties in staat een reeks geschikte hulpmiddelen te produceren.

Hoe kan je deze ondersteunende
communicatie inzetten?

Thuis

Symbolen kunnen kinderen een stem geven om zich uit te drukken als woorden hen tekortschieten. Daarnaast kan het ook helpen om het maken van dag- en weekschema’s te vergemakkelijken, structuur te verduidelijken, ondersteunen bij emotieregulatie en het leren te bevorderen.

Op school

Widgit Online kan een grote rol spelen in het onderwijs en de taak van leerkrachten vergemakkelijken en versnellen. Via de uitgebreide software kan je in een handomdraai diverse educatieve werkvormen uitwerken, structuur aanbrengen in jouw klas en zoveel meer! Daarnaast kunnen communicatieborden op de speelplaats de interactie tussen de leerlingen bevorderen, zeker wanneer taal tekort schiet.

In organisaties

Ook voor hulpverleners, ziekenhuizen, musea, groendomeinen… kunnen communicatiekaarten of -borden een belangrijke aanvulling zijn op hun bestaande werking. Communicatiekaarten zijn kaarten met begrippen in de vorm van pictogrammen, foto’s en/of woorden. Meestal zijn de kaarten passend bij een bepaalde situatie of activiteit, zoals school, het museum, het ziekenhuis… Het voordeel van deze kaarten is dat je snel begrippen tot je beschikking hebt die je waarschijnlijk nodig hebt in de situatie. Het maakt het gebruik van ondersteunende communicatie daarmee sneller toegankelijk.

Aan de hand van een museum-pictokaart die op maat gemaakt is kunnen alle bezoekers zich duidelijk maken, zelfs wanneer dat met gesproken of gebarentaal niet (goed) lukt. Ditzelfde geldt voor communicatiefiches voor een bezoek aan de dokter, tandarts of wanneer er gewerkt wordt rond gevoelens bij therapeuten.

Vraag hier jouw 21-dagen proefversie aan

Ben je overtuigd om aan de slag te gaan met deze ondersteunende communicatie? Heb je nog vragen of twijfels? Neem dan contact op met Toerisme voor Autisme. Wij denken samen met jou na over hoe deze ondersteunende communicatie kan ingezet worden en geven jou toegang tot een 21-dagen proefversie voor Widgit Online.

Filter bestemmingen:

Land
Land
Locatie
Locatie
Type
Type
Aanwezige hulpmiddelen
Aanwezige hulpmiddelen