Nuttige links

Op deze pagina vind je een overzicht van nuttige websites die te maken hebben met vakanties, vrije tijd en dergelijke meer voor mensen met autisme, alsook interessante boeken met betrekking tot dit thema. Tot slot kan je hier ook handige hulpmiddelen vinden die jouw uitstap, reis of vakantieperiode aangenamer kunnen maken. Heb je zelf nog een tip die in dit rijtje thuishoort? Stuur dan zeker een mailtje naar contact@toerismevoorautisme.be!

Autisme en vakantie/vrije tijd

 • Vrije tijd en ASS – Website met overzicht van jeugdbewegingen voor kinderen met ASS in Vlaanderen
 • Prikkelarm Actieplan Vlaanderen – Petitie voor prikkelarme kermissen in Vlaanderen
 • Binnengewoon – Prikkelarme speeltuin in Mechelen
 • Resett VZW – Reisorganisatie voor jongeren en volwassenen met autisme én hun ouders (Klik hier om meer te lezen over Resett VZW)
 • 2 MOVE – Reisorganisatie voor volwassenen met autisme (Klik hier om meer te lezen over 2 MOVE)
 • Riebedebie – Een verzamelplatform van uitstappen in België. Af en toe sturen ze gezinnen op pad om activiteiten uit te testen. Een verslag hiervan lees je telkens op de website. 
 • Reiswijzer – Reiswijzer is een gratis platform voor mensen met autisme om hun reis te plannen. Aan de hand van 3 thema’s worden richtvragen gesteld waarmee je zelf je reis kan voorbereiden. 
 • Aanbod G-Sport voor ASS – G-Sport Vlaanderen bundelde per provincie alle sportverenigingen specifiek voor kinderen en volwassenen met autisme, alsook clubs die inclusief zijn. 
 • ‘t pASSt – Ontmoetingsplek voor en door (jong)volwassenen met autisme waar er vriendschappen en creativiteit ontstaat door middel van ateliers. Daarnaast organiseren zij ook een ‘t pASSt-café in Geel.
 • Vrijetijdswijzer VZW De Kade – Zomerworkshops voor volwassenen met autisme en een (rand)normale begaafdheid

Autisme

 • Auti-coach: Naast Toerisme voor Autisme ben ik ook auti-coach voor kinderen, jongeren en volwassenen met autisme of een vermoeden van autisme. Daarnaast kunt u ook terecht bij mij als ouder, grootouder, partner, collega… van een persoon met autisme. De inhoud van de begeleiding wordt steeds afgestemd op uw specifieke vraag. Vervolgens gaan we samen op zoek naar de aanpak die bij u past. Klik hier om een afspraak te maken. 
 • Autisme Chat – Liga Autisme Vlaanderen: Gratis en anoniem chatplatform voor vragen omtrent autisme bemand door professionele begeleiders. 
 • EHBA-kit: Eerste Hulp Bij Autisme-kit van Inzicht vzw samengesteld uit één of meerdere begeleidingsgesprek(ken), informatief materiaal, educatief materiaal, hulpmiddelen, informatiesessies,… 

Steun ons en bestel bij Bol.com via deze link! 

Interessante boeken over autisme

De Autisme Survivalgids
Voel je je vaak anders dan anderen? Maak je moeilijk vrienden of ben je vrienden vlug weer kwijt? Ben jij geïnteresseerd in dingen die andere kinderen maar saai vinden? Word je zenuwachtig als de dingen niet gaan zoals je had gedacht? Raak je soms helemaal in de war van wat mensen zeggen? Heb je het moeilijk als andere mensen herrie maken? Misschien werd bij jou wel autisme vastgesteld, maar… hoe moet je daarmee omgaan? Hoe ga je om met vrienden? Hoe kun je rustig blijven tijdens vervelende lessen? Als deze vragen wel eens in je opkomen, is dit boek vast iets voor jou. Dat is de introductie van dit boekje. De Autisme Survivalgids is vooral geschreven voor kinderen die meer willen weten over autisme en die op zoek zijn naar praktische tips over hoe zij zich beter kunnen voelen. 
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Dit is autisme
Dit is autisme is het langverwachte vervolg op ‘Geef me de 5’. In dit nieuwe boek wordt de complexe problematiek die autisme is op een eenvoudige manier omschreven. De schrijfster neemt je mee op een reis door het brein van iemand met autisme. Wetenschappelijk onderzoek wordt direct gekoppeld aan de praktijk waardoor je iemand met autisme beter zal begrijpen en problemen gemakkelijker kan voorkomen of oplossen. 
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Autisme Centraal Methodiek

Autisme Centraal is een zeer gekende speler in de Vlaamse autismewereld. Recent brachten zij een nieuw boek uit waarin ze hun methodiek uiteenzetten op een eenvoudige manier. De Autisme Centraal Methodiek helpt je anders kijken naar het gedrag van mensen met autisme én naar je eigen begeleiding. Aan de hand van zes kernbegrippen – die je gemakkelijk kan onthouden als je de eerste zes letters van het alfabet kent – helpt de methodiek je om een autismevriendelijke school-, leefgroep-, thuis- of werkomgeving te creëren. Dit boek is geen wondermiddel dat alle moeilijkheden magisch uit de wereld zal helpen. Het is wel een duidelijk overzicht dat je doet inzien waar kansen liggen, telkens met oog en respect voor autistisch denken.

 

Klik hier om het boek te bekijken!

Mijn kind heeft autisme
Hét basisboek over kinderen en autisme! Wellicht één van dé bekendste boeken over autisme in Vlaanderen. Gevestigde waarden Peter Vermeulen en Steven Degrieck leggen op een zeer begrijpbare manier uit wat autisme is en delen tal van voorbeelden en praktische bruikbare tips voor ouders, leerkrachten, hulpverleners, etc.  
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Geef me de vijf
Een kind met autisme op voeden en begeleiden, hoe doe je dat? Het is geschreven vanuit de behoefte aan duidelijkheid en voorspelbaarheid die het kind met autisme nodig heeft. Het kind vraagt ons om de vijf vragen te beantwoorden (vandaar de titel van het boek). WAT is mijn taak, HOE voer ik hem uit, WAAR vindt het plaats, WANNEER moet ik het doen en WIE is erbij betrokken? Als lezer leer je deze manier van omgang hanteren door dat er uitleg wordt gegeven over wat de gevolgen van autisme bij een kind kunnen zijn. Ideaal voor mensen die in gelijk welke context met kinderen met autisme in contact komen, dus ook voor gidsen, erfgoedbewakers, etc.
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Autismespectrumstoornissen bij volwassenen
In Autismespectrumstoornissen bij volwassenen beschrijft Annelies Spek wat we op dit moment weten over ASS. Dit gaat van oorzaken naar gedragskenmerken, diagnostisch proces, seksualiteit en zoveel meer.  Door de heldere stijl, praktische tips en adviezen is dit boek zowel geschikt voor volwassenen met ASS zelf, als voor betrokkenen, zoals familieleden en werkgevers. 

Klik hier om het boek te bekijken!

Interessante boeken over autisme en vrije tijd/vakantie

Writing and Developing Social Stories
Dit praktische boek legt uit hoe je alledaagse sociale verhalen kan opstellen voor kinderen met autisme tussen 3 en 16 jaar. Daarnaast worden enkele voorbeelden gegeven van succesvolle sociale verhalen die gemakkelijk te kopiëren zijn. Deze verhalen zijn niet toegepast op de toeristische sector, maar op alledaagse activiteiten.
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Op reis met de trein
Dit informatieve prentenboek is ideaal om jonge kinderen op hun treinreis voor te bereiden. Je vindt in dit boek ook een leuk liedje, grote uitklappagina en miniquiz!
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Vliegen met autisme
Vliegen met kinderen is geen evidente opgave. Vandaar is vliegen met kinderen met autisme een hele opgave! De vele prikkels en onbekende omgeving zorgen voor heel wat stress zowel voor als tijdens de vliegreis. Dit boekje geeft veel informatie en tips om deze reis goed voor te bereiden.
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Boek: The Essential Guide to Safe Travel-Training for Children with Autism and Intellectual Disabilities
Voor gezinnen met kinderen met autisme kan reizen een echte uitdaging vormen. Dit boek legt je in 5 stappen uit hoe je elk kind succesvol kan voorbereiden op zo’n vakantie. Het legt obstakels bloot en geeft aan hoe je hier mee kan omgaan. 
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Boek: Pictogenda Vakantieboek
Vakantie kan leuk zijn, maar voor mensen met autisme en hun gezin vergt dit vaak veel energie. Dit Pictogenda Vakantieboek kan hierbij helpen. Aan de hand van praktische hoofdstukken zoals Wanneer ga ik? Waar ga ik heen? Paklijst en dergelijke meer kan de vakantie voorbereid worden. Het boek biedt eveneens ruimte om alle ervaringen op te schrijven en foto’s in te plakken. 
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Autisme en spel
Dit boek biedt creatieve en praktische ideeën voor spelactiviteiten met kinderen met autisme. Deze ideeën kunnen meteen thuis of op school toegepast worden. Daarnaast wordt uitleg gegeven over het belang van spel, de vroege vormen van spel en spelobservatie. 
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Werk maken van vrije tijd
Het invullen van vrije tijd is voor kinderen en volwassenen met autisme niet altijd even evident. Steven Degrieck zet de complexe theorie van autisme met betrekking tot vrijetijdsbesteding in dit boek om in praktische handvatten. 
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Op reis met het vliegtuig
Ga je binnenkort op reis met jonge kinderen? Dan is dit boekje ideaal om deze vliegtuigreis voor te bereiden! Aan de hand van prenten wordt uitgelegd welke soorten vliegtuigen bestaan, welke veiligheidsmaatregelingen die genomen worden, hoe een vliegtuig er uit ziet en zoveel meer. 
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Senseable Travel - Travel Tips for Families Affected by Autism, Sensory Processing Disorder and Developmental Disorders
Dit boek bevat vele praktische en haalbare reistips voor families met kinderen met autisme. Dit kan gaan van het omgaan met drukte, pretparken, kamperen, hotels, luchthavens en dergelijke meer.
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Developing leisure skills
Boek: Developing Leisure Time Skills for People with Autism Spectrum Disorders
Vrije tijd is iets waar iedereen naar uit zou moeten kijken! Helaas gaat dit voor mensen met autisme vaak gepaard met angst en stress. Dit boek biedt duidelijke en gestructureerde strategieën  om betekenisvolle ontspanning aan te bieden voor kinderen en volwassenen met autisme. Het bevat bovendien 45 activiteitenkaarten voor spelen. 
 

Klik hier om het boek te bekijken!

The New Social Story Book
Dit boek is een praktische handleiding over het gebruik van sociale verhalen. Er worden bovendien heel wat voorbeelden gegeven van dergelijke verhalen die te gebruiken zijn in school en thuis.
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Ikke gaat vliegen
Ga je mee vliegen met het meisje Ikke? Samen met papa, mama en haar lievelingsknuffel stapt ze voor het eerste het vliegtuig in. Ze kijkt haar ogen uit. Dit boek bevat vele kleurrijke illustraties waarmee peuters en kleuters hun vliegtuigreis kunnen voorbereiden. 
 

Klik hier om het boek te bekijken!

101 Games and Activities for Children With Autism, Asperger's and Sensory Processing Disorders
Deze praktische handleiding is bedoeld voor zowel ouders van kindern met autisme als therapeuten die spel willen toepassen om motorische functies, sociale vaardigheden en cognitieve ontwikkeling van een kind met autisme wensen te verbeteren.
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Kaatje in het vliegtuig
Dit boekje is ideaal voor peuters vanaf 24 maanden om hun vliegtuigreis voor te bereiden. Hierdoor wordt deze ervaring iets herkenbaarder. 
 

Klik hier om het boek te bekijken!