Toeristen met autisme slapen binnenkort op beide oren

Ook kinderen en volwassenen met autisme hebben recht op een ontspannende dichtbijvakantie. Na de realisatie van visuele stappenplannen voor attracties in 2018 slaan Toerisme voor Autisme en Toerisme Provincie Antwerpen de handen opnieuw in elkaar. Dit keer richten we ons op logies in de provincie Antwerpen. Tijdens de zomermaanden screent Sien van Toerisme voor Autisme twintig hotels, B&B’s, vakantiewoningen, campings en hostels in de provincie. Dat resulteert in oktober in visuele stappenplannen voor de gasten en een gids met tips rond autismevriendelijk toerisme voor de logiesuitbaters. Benieuwd over welke accommodaties dit gaat? Onderaan dit artikel vind je een overzicht!

Atelier van Antonine is één van de deelnemende logies.

Een nieuwe stap naar een drempelvrij toerisme in de provincie Antwerpen.

Te veel zintuiglijke prikkels, onverwachte situaties en onduidelijke verwachtingen: bij kinderen en volwassenen met autisme veroorzaakt een daguitstap of vakantie vaak veel stress. Een goede voorbereiding en begeleiding ter plaatse zorgen voor de nodige houvast en rust. Vorig jaar pakten we uit met visuele stappenplannen voor twintig toeristische attracties. ‘Toerisme voor Autisme’ in de provincie Antwerpen betekende een primeur voor Vlaanderen. Dit najaar krijgt het project ook een logiesluik.

Enthousiaste ondernemers

Bij de vakantiemakers leeft heel wat enthousiasme voor een autismevriendelijke aanpak. Na een oproep aan de logiesuitbaters selecteerde Toerisme Provincie Antwerpen twintig hotels, B&B’s, vakantiewoningen, campings en hostels in de Kempen, Scheldeland, Antwerpen en Mechelen. Jan De Haes, gedeputeerde voor Toerisme, legt uit: “We hebben bewust gekozen voor een gevarieerde mix van logiestypes en locaties. Sommige gasten met autisme geven immers de voorkeur aan de vertrouwde omgeving van een ketenhotel of logeren het liefst in hun eigen camper op een kampeerterrein. Anderen zoeken graag de stilte van de natuur of een mooie plek in de stad op. De logies situeren zich in verschillende prijsklassen en er zitten zowel adressen voor families met kinderen als zakentoeristen bij.”

Screening door experte

Tijdens de zomermaanden zal Sien de twintig logies screenen. Telkens analyseert ze ter plaatse de mogelijkheden en valkuilen voor gasten met autisme. In oktober presenteert Toerisme Provincie Antwerpen een visueel stappenplan voor elk van de deelnemende logies. Deze vormen een handige hulp voor, tijdens en na het verblijf. Niet alleen voor de gasten met autisme maar ook voor hun familie of reisgezelschap. De logiesuitbaters ontvangen in het najaar ook een gids met tips rond autismevriendelijk toerisme. Die suggesties helpen hen om gasten met autisme een warm welkom te bieden.

Vakantieparticipatie verhogen

Door steeds meer drempels – fysiek, sociocultureel, financieel of mentaal – weg te werken, bouwt Toerisme Provincie Antwerpen aan een sociaal en warm toerisme. Een heel bewuste keuze, onderstreept gedeputeerde Jan De Haes: “Toerisme Provincie Antwerpen creëerde al toegankelijke fietslussen en de autoroute Abdijenroute voor minder mobiele toeristen. Vorig jaar lanceerden we de daguitstappen voor bezoekers met autisme. De stappenplannen van de Antwerpse attracties werden in totaal al 5365 keer gedownload. Een bewijs dat de vraag groot is. Ook in deze beleidsperiode werken we met veel ambitie aan een drempelvrij toerisme. Vanaf oktober kunnen we toeristen met autisme deugddoende vakanties dicht bij huis aanbieden. Een nieuw project waarmee we de vakantieparticipatie verder verhogen.”

Deelnemende logies

Hieronder vind je het overzicht van de 20 deelnemende logies. Klik op de link om meer informatie te vinden over de accommodatie.

2 reacties

  1. Graag had ik individueel op vakantie in een hotel willen gaan, of een kleine bungalow, maar wel met alle hotel diensten, zoals een warm middagmaal.
    Ik ben rolstoelgebruiker en heb ass.
    Ik zou graag in een omgeving met veel natuur zitten met mogelijkheid tot boswandelingen.
    Een terras bij het hotel zou helemaal fijn zijn.
    Mvg Cathy Reymen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Filter bestemmingen:

Land
Land
Locatie
Locatie
Type
Type
Aanwezige hulpmiddelen
Aanwezige hulpmiddelen