Toerisme Vlaams-Brabant zet in op autisme!

Daguitstappen en reizen zijn voor mensen met autisme niet vanzelfsprekend. Om de deelname van deze mensen aan vrijetijdsactiviteiten te verhogen, gaan Toerisme Vlaams-Brabant en Toerisme voor Autisme samenwerken. Zo komen er visuele stappenplannen voor 11 toeristische attracties. Hiermee kunnen mensen met autisme zich optimaal voorbereiden op hun bezoek. Het eerste visuele stappenplan, voor het Belevingscentrum ’14-’18 in Tildonk, is klaar.

Belevingscentrum '14-'18 2
“Onder de noemer ‘Iedereen Toerist’ zetten we volop in op inclusief en toegankelijk toerisme in Vlaams-Brabant. Iedereen moet, ongeacht zijn specifieke noden of budget, kunnen genieten van de troeven die onze provincie te bieden heeft. Ook mensen met autisme’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor toerisme.

Autismevriendelijkheid wordt steeds belangrijker. Daguitstappen en reizen zijn voor deze mensen niet vanzelfsprekend. Ze komen vaak terecht in een nieuwe omgeving met onverwachte prikkels en onduidelijke sociale regels. Dit strookt niet met hun nood aan structuur en voorspelbaarheid. Dit verschil zorgt voor heel wat stress zowel voor als tijdens de activiteit en heeft bijgevolg ook een negatieve impact op de beleving van zowel de persoon met autisme als zijn omgeving. Hierdoor gaan ze zo’n activiteiten vaak vermijden.

“Voor de toeristische sector is het echter niet altijd gemakkelijk om zonder kennis van deze problematiek in te spelen op de noden van mensen met autisme”, zegt Sien Depoortere van Toerisme voor Autisme. “Hier spelen we op in door visuele stappenplannen te ontwikkelen voor attracties. Dankzij het visueel stappenplan kunnen mensen met autisme hun bezoek aan een attractie optimaal voorbereiden en zo een meer kwaliteitsvolle en belevingsvolle daguitstap meemaken.  Deze stappenplannen zijn bovendien ook nuttig voor andere doelgroepen, zoals scholen, gezinnen met jonge kinderen of mensen met een mentale beperking”.

Daarom zet Toerisme voor Autisme in samenwerking met de Provincie Vlaams-Brabant in op autismevriendelijkheid! Concreet gaan we stappenplannen ontwikkelen voor 11 attracties en staan ze in voor de vorming van de medewerkers van deze 11 attracties. De komende maanden zullen deze stappenplannen uitgewerkt worden voor de attracties die hieronder worden meegegeven. Telkens een stappenplan afgewerkt is, zal het op de website van Toerisme voor Autisme verschijnen! Ben je benieuwd wat de attracties inhouden? Klik dan hieronder op de pagina’s die reeds beschikbaar zijn. 

“Samen met deze 11 attracties maken we van onze provincie een autismevriendelijke provincie waar deze mensen zich welkom voelen en volwaardig toerist kunnen zijn”, besluit gedeputeerde Monique Swinnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Filter bestemmingen:

Land
Land
Locatie
Locatie
Type
Type
Aanwezige hulpmiddelen
Aanwezige hulpmiddelen