Tijd om het eerste grote project aan te kondigen. In dit artikel vind je een overzicht van alle attracties die deelnemen aan het project van Toerisme voor Autisme in samenwerking met de provincie Antwerpen. Het doel van dit project is om enkele topattracties uit de provincie autismevriendelijker te maken.
Hoe maakt Toerisme voor Autisme de attracties in de Provincie Antwerpen autismevriendelijker?
Mensen met autisme hebben nood aan voorspelbaarheid, structuur en duidelijke communicatie. Daarom zet Toerisme voor Autisme in samenwerking met de provincie Antwerpen in op twee aspecten. Enerzijds zullen visuele stappenplannen (ook gekend als sociale verhalen) ontwikkeld worden voor de 20 attracties. Deze zorgen ervoor dat de persoon met autisme zijn daguitstap kan voorbereiden aan de hand van foto’s en concrete omschrijvingen. Anderzijds zal ook telkens één medewerker van de attractie deelnemen aan een workshop waarbij hij/zij kennismaakt met de problematiek en hoe hij/zij zijn/haar communicatie en werking best aanpast aan deze mensen. Hieronder vind je een overzicht van alle attracties die deelnemen aan dit autismevriendelijke project.
Welke attracties doen mee aan het project?
- Olmense Zoo: De Olmense Zoo is een gezellige familiedierentuin in Olmen, Balen. Deze dierentuin is gespecialiseerd in katachtigen. Voor meer informatie kan je terecht op hun website.
- Volkssterrenwacht Urania: Bij Urania kan je terecht voor een inleiding in sterrenkunde waarbij je de wondere wereld van planeten en sterrenstelsels leert kennen. Bovendien kan je samen met de sterrenwachters kijken naar de sterren. Meer informatie vind je hier.
- Barrevoetspad in Boom: Het Barrevoetspad in Boom is een blotevoetenpad van 850 meter! Trek je schoenen uit en wandel over modder, zachte kiezels, hooi en zoveel meer. Hier kan je meer informatie vinden over het Barrevoetspad.
- Planckendael: Planckendael is bij iedereen wellicht gekend. Deze dierentuin is opgedeeld volgens de continenten en is prachtig ingekleed. Openingsuren en dergelijke meer kan je hier vinden.
- Hidrodoe: Hidrodoe is een interactief doe-centrum waar water centraal staat in Herentals. Urenlang speelplezier gegarandeerd! Voor meer informatie verwijs ik je door naar hun website.
- Fort van Breendonk: Het Fort van Breendonk is een Belgisch fort bij Willebroek dat door de nazi’s werd gebruikt tijdens de tweede wereldoorlog als werk- en doorgangskamp. Meer info kan je vinden op de website van het fort.
- De Stoomgroep: Bij De Stoomgroep vind je allerlei minitreintjes die je kan bewonderen. Je kan er bovendien ook een ritje in maken! Via deze link kan je meer informatie vinden over De Stoomgroep.
- Fort van Oelegem: Het Fort van Oelegem is een betonnen pantserfort dat je kan bezoeken met gids. Bovendien kan je er tijdens bepaalde periodes in het jaar vleermuizen spotten. Dit fort huist namelijk de belangrijkste vleermuizenoverwinterplaats in Vlaanderen. Klik hier om meer informatie te lezen over het Fort van Oelegem.
- Domein De Putten: Domein De Putten is een groot speeldomein waar je onder andere het ’t Tofste Speelhuis kan vinden. Dit is een leuke binnenspeeltuin. Op hun website kan je meer lezen over alle activiteiten die er te beleven vallen.
- Lindepaviljoen te Zoersel: De Linde in Zoersel is een 800 jaar oude boom en het epicentrum van Zoersel. Na het omkappen van deze reus maakte een kunstenaarspaar er een echt meesterwerk van dat de geschiedenis van de streek weerspiegelt! Meer info kan je hier vinden.
- Domein Averegten: Domein Averegten is een 100 hectare groot natuurdomein waar je naar hartenlust kan spelen, wandelen, fietsen en zoveel meer! Verdere informatie over deze activiteiten kan je terugvinden op de website.
- Natuurpunt Museum: In het Natuurpunt Museum kan je terecht voor vier tentoonstellingen die elk de relatie leggen tussen natuur en erfgoed. Daarnaast is er een prachtige tuin waar je helemaal tot rust kan komen. Meer informatie kan je hier vinden.
- Kinderboerderij ’t Struisvogelnest: Deze kinderboerderij omschrijft zichzelf als een echte kijk-, doe-, zorg-, knuffel- en kinderboerderij in Lier. Bijzonder aan deze kinderboerderij is dat je er ook echte struisvogels kunt bezichtigen. Op de website vind je meer informatie over hun werking, openingsuren, activiteiten en dergelijke meer.
- Klompenmuseum en belevingspad: Zoals de naam het zelf zegt is dit een museum over klompen als eerbetoon aan de klompenmakers van de 19e en 20e eeuw. Daarnaast kan je ook eens echt meemaken hoe het vroeger was om op klompen te lopen aan de hand van hun belevingspad. Hier kan je er meer over lezen.
- Kinderboerderij Mikerf: Op deze kinderboerderij staat educatie en ontspanning centraal. Dat laatste kan ook niet anders dankzij de prachtige locatie in Brasschaat. Hier vind je meer informatie over deze kinderboerderij.
- Sint-Romboutstoren: De Sint-Romboutstoren is een van dé trekpleisters in de stad Mechelen. Lees meer over dit monument op hun website.
- Ecomuseum en Archief van de Boomse Baksteen (EMABB): Het EMABB brengt je langs verschillende kleiputten en steenbakkerijen in de Rupelstreek. Zo kom je meer te weten over het leven van de arbeiders in de 19e en 20e eeuw. Lees hier meer over het EMABB.
- Kinderboerderij Rivierenhof: hier Konijntjes aaien of raden welke groenten er groeien in de moestuin? Het kan allemaal in Kinderboerderij Rivierenhof. Lees meer over de algemene werking van de boerderij.
- Arboretum Kalmthout: Het Arboretum in Kalmthout is een prachtige tuin van maar liefst 12,5 hectare vol met unieke planten! Ideaal voor de natuurliefhebbers. Hier vind je meer informatie over het Arboretum.
- Kabouterberg in Kasterlee: De Kabouterberg in Kasterlee wordt pas later dit jaar opgenomen in dit project. Meer informatie volgt.
Wanneer wordt het project gelanceerd?
Op 18 juni wordt dit project officieel gelanceerd en kan iedereen gebruik maken van deze stappenplannen. Hou dus zeker de website in de gaten, want we zullen elke week een van de attracties onder de loep nemen en wat beter leren kennen. Naar welk stappenplan kijken jullie het meeste uit?
Vragen en/of opmerkingen over dit project mogen steeds gemaild worden naar info@toerismevoorautisme.be. Interesse in een samenwerking? Contacteer mij op contact@toerismevoorautisme.be.