De Kleppe is eerste vakantieverblijf met autismevriendelijk logo!

De Kleppe is het eerste vakantieverblijf met het autismevriendelijke logo van Autisme Centraal! Hiermee wil De Kleppe zijn engagement tonen om aangename en zorgeloze vakantie te bieden aan personen met autisme. Dit doen ze in samenwerking met onder andere Toerisme voor Autisme In dit artikel lees je meer over hoe we dit wensen te realiseren. Ben je niet vertrouwd met wat het autismevriendelijke logo is? Lees dan eerst even dit artikel.

De Kleppe

De Kleppe was vroeger een oud klooster in de Vlaamse Ardennen. Enkele jaren geleden werd het echter omgebouwd tot een prachtig vakantieverblijf. Dit zowel voor grote groepen als voor gezinnen. Iedereen is welkom op deze rustige, aangename en betaalbare plek! Recent starten zij met een nieuw initiatief, waarbij ze inzetten op autismevriendelijk toerisme. Robin Ronsyn, de coördinator van De Kleppe heeft hierover het volgende te zeggen:

“Wij zijn bijzonder trots om met onze werking rond autisme naar buiten te kunnen komen. Het is onze ambitie hét toonvoorbeeld te worden voor ASS binnen de toeristische sector. Daarvoor gaan we uit van een geïntegreerde aanpak waarbij we onze hele werking betrekken. We vormen al onze werknemers en vrijwilligers zodat ze op gepaste manier met deze bijzondere vakantiegangers kunnen omgaan. Via een inleefsessie en vormingsmomenten komen zij meer te weten over personen met ASS en hun functioneren.”

Het actieplan dat opgesteld werd door een team van experten wordt in 2018 en 2019 verder gerealiseerd. Dit gebeurt deels in samenwerking met Toerisme voor Autisme. Hieronder lees je een aantal van de grote plannen die uitgevoerd zullen worden.

Opstellen van een visueel stappenplan

Zo’n projecten kunnen wij met Toerisme voor Autisme alleen maar steunen. Daarom worden in samenspraak met De Kleppe visuele stappenplannen ontwikkeld die de gasten structuur en voorspelbaarheid bieden. Deze kunnen gasten gebruiken ter voorbereiding van hun verblijf in De Kleppe. Deze visuele stappenplannen worden ook wel sociale verhalen genoemd. Wil je graag meer weten over wat visuele stappenplannen zijn? Lees dan dit artikel.

Gebruik van kleuren en pictogrammen

Een onbekende bestemming betekent ook onbekende ruimten. Via het gebruik van kleuren en pictogrammen wordt toch structuur en duidelijkheid gecreëerd. Zo wordt er met Sclerapictogrammen gewerkt en hebben de deuren een kleur in functie van de ruimte.

Time-out ruimte

Bij de inrichting van De Kleppe is er veel aandacht gegaan naar de noden van personen met autisme. Zo zijn er reeds enkele kamers prikkelarm ingericht. “Nu wensen we nog een stap verder te gaan en in het voorjaar van 2019 één van deze kamers om te bouwen tot een ‘time-out’ ruimte. Deze ruimte moet een veilige omgeving bieden tijdens crisismomenten”, zegt Robin.

Vernieuwde snoezelruimte

‘De Stille Ruimte’, één van de gemeenschappelijke ruimtes, zullen we eind 2018 verder aanpassen tot een snoezelruimte. Ideaal voor het activeren van zintuigen en gevoelens, of gewoon om een beetje tot rust te komen. Ook de snoezelkoffer zullen we verder uitbreiden met allerlei hulpmiddelen en sfeermateriaal zoals kussentjes, geurolies, massagemateriaal,…

Wil je meer weten over De Kleppe en eventueel een vakantie boeken? Dan verwijs ik je graag door naar hun website: www.dekleppe.be/de_kleppe/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Filter bestemmingen:

Land
Land
Locatie
Locatie
Type
Type
Aanwezige hulpmiddelen
Aanwezige hulpmiddelen