Eerste Vlaamse Autisme Congres

Op 13 december 2018 vond het eerste Vlaamse Autisme Congres plaats in Brussel. Dit congres werd georganiseerd door de Liga Autisme Vlaanderen, een organisatie die de krachten van de verschillende thuisbegeleidingsdiensten bundelt. Ook Toerisme voor Autisme was uitgenodigd op dit congres en mocht deel uitmaken van de inspiratiebeurs. Hieronder lees je een kort verslag van deze dag.

Boeiende presentaties gegeven door gerenommeerde namen in de autismewereld

Het congres zelf bestond uit maar liefst 8 boeiende lezingen waarbij de thema’s varieerden van een uiteenzetting van het Vlaams Actieplan Autisme door minister Jo Vandeurzen tot het opvoeden van kinderen met autisme. De hele dag werden onze hersenen geprikkeld door allerlei nieuwe wetenschappelijke inzichten, maar ook door het persoonlijke verhaal van de meter van de Liga Autisme Vlaanderen, Ann Ceurvels. Hieronder geef ik enkele inzichten die me het meeste zijn bijgebleven.

Professor Ilse Noens van de K.U. Leuven had het over de opvoeding van kinderen met autisme. Opvoedingsondersteuning voor ouders moet zich richten op drie aspecten, namelijk voelen, denken en doen. Bij voelen staat de aandacht voor zelfzorg en het opbouwen van een sociaal netwerk centraal. Denken gaat dan weer over het inzicht verwerven in de problematiek, terwijl doen verwijst naar het advies dat hulpverleners de ouders kunnen geven om bepaalde vaardigheden van het kind te versterken.

Daarnaast had Dr. Annelies Spek het over de hulpverlening in Nederland. Zij is hoofd van het Autisme Expertisecentrum en focust zich voornamelijk op autisme bij volwassenen. Hierbij vindt ze het belangrijk om de sterktes van de persoon met autisme voldoende in te zetten tijdens therapie. Ga op zoek naar iets dat voor de persoon zelf zeer motiverend en belangrijk is en gebruik dit om zingeving te geven aan het leven van de persoon.

Ann Ceurvels had het tot slot over het buikgevoel van de ouders waar je ook altijd moet naar luisteren. Dat kan ik alleen maar beamen. Tijdens workshops en vormingen zeg ik zelf altijd dat de begeleider/ouder expert is in de problematiek van het kind met autisme. Zij weten wat werkt en niet werkt bij hun kind. Ga er dus niet vanuit dat jij alles weet, maar sta ook open voor de input van andere mensen die dichter bij de persoon staan.

Inspiratiebeurs

Ook de inspiratiebeurs die tijdens de middagpauze te bezoeken was bestond uit een zeer verrijkend aanbod. Zo konden bezoekers kennismaken met de verschillende projecten van de thuisbegeleidingsdiensten, maar werden ook projecten in de kijker gezet die inspirerend werken leveren om de autismevriendelijkheid in Vlaanderen te stimuleren. Zo was het Huis van Alijn aanwezig, het eerste autismevriendelijke museum in België ooit! Liesbet van Resett vzw had eveneens een standje op deze inspiratiebeurs. Resett organiseert unieke reizen naar het Atlasgebergte of de Sahara in Marokko voor  jongeren en volwassenen met ASS, ADHD, ADD, hoogbegaafdheid, etc. Zowel voor, tijdens, als na de reis wordt je bovendien begeleid. Recent lanceerde zij ook een reis voor hulpverleners, zodat ook zij kunnen kennismaken van het aanbod van Resett. Ook de autismevriendelijke gemeente Beerse was van de partij, net als Miild. Miild is het geesteskind van Inge, een zeer sympathieke dame die organisaties, scholen, groepspraktijken… wil helpen om hun ruimte zodanig in te richten dat de mens centraal staat, die de mens ondersteunt.  Maar ook Toerisme van Autisme werd door de Liga Autisme Vlaanderen vereerd met een standje op deze beurs.

Inspiratiebeurs Vlaamse Autisme Congres

Veel enthousiaste hulpverleners passeerden langs onze stand. Sommigen van hen hadden al gehoord van het project en hadden alleen maar positieve verhalen te vertellen. Anderen leerden ons voor de eerste keer kennen, maar ook zij waren meteen geïnteresseerd. Het was fijn om alle blije gezichten te zien en te horen dat vele mensen al geholpen waren door de stappenplannen die wij ontwikkelen. We hopen ons aanbod in de toekomst uiteraard nog verder uit te breiden, zodat we steeds meer mensen kunnen helpen in hun zoektocht naar een autismevriendelijke daguitstap. Binnenkort zullen wij alvast onze projecten voor het komende jaar bekend maken. Wil je zeker op de hoogte blijven van deze vorderingen? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief!

The form you have selected does not exist.

Volgend jaar opnieuw?

Of er volgend jaar opnieuw een congres georganiseerd werd, werd niet besproken op deze editie. Aangezien het echter een zeer succesvol congres bleek te zijn, veronderstel ik van wel. Hou dus zeker de website van de Liga Autisme Vlaanderen in de gaten! Toerisme voor Autisme zal zeker opnieuw van de partij zijn. Wie weet, misschien kunnen we volgend jaar ook een presentatie geven over het werk dat we reeds verricht hebben en nog zullen doen om ons steentje bij te dragen richting een meer autismevriendelijke toeristische sector!

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Filter bestemmingen:

Land
Land
Locatie
Locatie
Type
Type
Aanwezige hulpmiddelen
Aanwezige hulpmiddelen