Neem een kijkje in onze boekenkast

De Autisme Survivalgids
Voel je je vaak anders dan anderen? Maak je moeilijk vrienden of ben je vrienden vlug weer kwijt? Ben jij geïnteresseerd in dingen die andere kinderen maar saai vinden? Word je zenuwachtig als de dingen niet gaan zoals je had gedacht? Raak je soms helemaal in de war van wat mensen zeggen? Heb je het moeilijk als andere mensen herrie maken? Misschien werd bij jou wel autisme vastgesteld, maar… hoe moet je daarmee omgaan? Hoe ga je om met vrienden? Hoe kun je rustig blijven tijdens vervelende lessen? Als deze vragen wel eens in je opkomen, is dit boek vast iets voor jou. Dat is de introductie van dit boekje. De Autisme Survivalgids is vooral geschreven voor kinderen die meer willen weten over autisme en die op zoek zijn naar praktische tips over hoe zij zich beter kunnen voelen. 
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Dit is autisme
Dit is autisme is het langverwachte vervolg op ‘Geef me de 5’. In dit nieuwe boek wordt de complexe problematiek die autisme is op een eenvoudige manier omschreven. De schrijfster neemt je mee op een reis door het brein van iemand met autisme. Wetenschappelijk onderzoek wordt direct gekoppeld aan de praktijk waardoor je iemand met autisme beter zal begrijpen en problemen gemakkelijker kan voorkomen of oplossen. 
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Autisme Centraal Methodiek

Autisme Centraal is een zeer gekende speler in de Vlaamse autismewereld. Recent brachten zij een nieuw boek uit waarin ze hun methodiek uiteenzetten op een eenvoudige manier. De Autisme Centraal Methodiek helpt je anders kijken naar het gedrag van mensen met autisme én naar je eigen begeleiding. Aan de hand van zes kernbegrippen – die je gemakkelijk kan onthouden als je de eerste zes letters van het alfabet kent – helpt de methodiek je om een autismevriendelijke school-, leefgroep-, thuis- of werkomgeving te creëren. Dit boek is geen wondermiddel dat alle moeilijkheden magisch uit de wereld zal helpen. Het is wel een duidelijk overzicht dat je doet inzien waar kansen liggen, telkens met oog en respect voor autistisch denken.

 

Klik hier om het boek te bekijken!

Mijn kind heeft autisme
Hét basisboek over kinderen en autisme! Wellicht één van dé bekendste boeken over autisme in Vlaanderen. Gevestigde waarden Peter Vermeulen en Steven Degrieck leggen op een zeer begrijpbare manier uit wat autisme is en delen tal van voorbeelden en praktische bruikbare tips voor ouders, leerkrachten, hulpverleners, etc.  
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Geef me de vijf
Een kind met autisme op voeden en begeleiden, hoe doe je dat? Het is geschreven vanuit de behoefte aan duidelijkheid en voorspelbaarheid die het kind met autisme nodig heeft. Het kind vraagt ons om de vijf vragen te beantwoorden (vandaar de titel van het boek). WAT is mijn taak, HOE voer ik hem uit, WAAR vindt het plaats, WANNEER moet ik het doen en WIE is erbij betrokken? Als lezer leer je deze manier van omgang hanteren door dat er uitleg wordt gegeven over wat de gevolgen van autisme bij een kind kunnen zijn. Ideaal voor mensen die in gelijk welke context met kinderen met autisme in contact komen, dus ook voor gidsen, erfgoedbewakers, etc.
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Autismespectrumstoornissen bij volwassenen
In Autismespectrumstoornissen bij volwassenen beschrijft Annelies Spek wat we op dit moment weten over ASS. Dit gaat van oorzaken naar gedragskenmerken, diagnostisch proces, seksualiteit en zoveel meer.  Door de heldere stijl, praktische tips en adviezen is dit boek zowel geschikt voor volwassenen met ASS zelf, als voor betrokkenen, zoals familieleden en werkgevers. 

Klik hier om het boek te bekijken!

Interessante boeken over autisme en vrije tijd/vakantie

Writing and Developing Social Stories
Dit praktische boek legt uit hoe je alledaagse sociale verhalen kan opstellen voor kinderen met autisme tussen 3 en 16 jaar. Daarnaast worden enkele voorbeelden gegeven van succesvolle sociale verhalen die gemakkelijk te kopiëren zijn. Deze verhalen zijn niet toegepast op de toeristische sector, maar op alledaagse activiteiten.
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Op reis met de trein
Dit informatieve prentenboek is ideaal om jonge kinderen op hun treinreis voor te bereiden. Je vindt in dit boek ook een leuk liedje, grote uitklappagina en miniquiz!
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Vliegen met autisme
Vliegen met kinderen is geen evidente opgave. Vandaar is vliegen met kinderen met autisme een hele opgave! De vele prikkels en onbekende omgeving zorgen voor heel wat stress zowel voor als tijdens de vliegreis. Dit boekje geeft veel informatie en tips om deze reis goed voor te bereiden.
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Boek: The Essential Guide to Safe Travel-Training for Children with Autism and Intellectual Disabilities
Voor gezinnen met kinderen met autisme kan reizen een echte uitdaging vormen. Dit boek legt je in 5 stappen uit hoe je elk kind succesvol kan voorbereiden op zo’n vakantie. Het legt obstakels bloot en geeft aan hoe je hier mee kan omgaan. 
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Boek: Pictogenda Vakantieboek
Vakantie kan leuk zijn, maar voor mensen met autisme en hun gezin vergt dit vaak veel energie. Dit Pictogenda Vakantieboek kan hierbij helpen. Aan de hand van praktische hoofdstukken zoals Wanneer ga ik? Waar ga ik heen? Paklijst en dergelijke meer kan de vakantie voorbereid worden. Het boek biedt eveneens ruimte om alle ervaringen op te schrijven en foto’s in te plakken. 
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Autisme en spel
Dit boek biedt creatieve en praktische ideeën voor spelactiviteiten met kinderen met autisme. Deze ideeën kunnen meteen thuis of op school toegepast worden. Daarnaast wordt uitleg gegeven over het belang van spel, de vroege vormen van spel en spelobservatie. 
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Werk maken van vrije tijd
Het invullen van vrije tijd is voor kinderen en volwassenen met autisme niet altijd even evident. Steven Degrieck zet de complexe theorie van autisme met betrekking tot vrijetijdsbesteding in dit boek om in praktische handvatten. 
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Op reis met het vliegtuig
Ga je binnenkort op reis met jonge kinderen? Dan is dit boekje ideaal om deze vliegtuigreis voor te bereiden! Aan de hand van prenten wordt uitgelegd welke soorten vliegtuigen bestaan, welke veiligheidsmaatregelingen die genomen worden, hoe een vliegtuig er uit ziet en zoveel meer. 
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Ikke gaat vliegen
Ga je mee vliegen met het meisje Ikke? Samen met papa, mama en haar lievelingsknuffel stapt ze voor het eerste het vliegtuig in. Ze kijkt haar ogen uit. Dit boek bevat vele kleurrijke illustraties waarmee peuters en kleuters hun vliegtuigreis kunnen voorbereiden. 
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Kaatje in het vliegtuig
Dit boekje is ideaal voor peuters vanaf 24 maanden om hun vliegtuigreis voor te bereiden. Hierdoor wordt deze ervaring iets herkenbaarder. 
 

Klik hier om het boek te bekijken!