In de kijker: Het Huis van Alijn

Het Huis van Alijn is het eerste autismevriendelijke museum in Vlaanderen. Daarom verdienen zij dan ook als eerste een plekje op dit blog! Voor mensen met autisme is het immers niet altijd evident om een museum te bezoeken. Lees hieronder wat je allemaal kan zien in dit museum en hoe zij hun museum aangepast hebben aan de noden van onder andere mensen met autisme.

Het Huis van Alijn

Het Huis van Alijn

Het Huis van Alijn is een museum in het centrum van Gent, Oost-Vlaanderen. Dit museum is het museum van het dagelijkse leven, waarbij gewoontes en tradities blootgelegd worden die herinneringen oproepen van het verleden.  Het neemt je mee door een rijke collectie voorwerpen, foto’s, geluidsfragmenten en video’s die aantonen dat het alledaagse leven allesbehalve gewoon is. Je zal er dingen herkennen uit de tijd van je grootouders, ouders en jezelf.

Autismevriendelijkheid van het Huis van Alijn

Het Huis van Alijn zet in op toegankelijkheid voor iedereen. Zij hebben niet enkel aanpassingen gedaan gericht op mensen met autisme, maar ook voor mensen met dementie, blinden en slechtzienden, alsook doven en slechthorenden. Als hulpmiddel voor mensen met autisme voorzien zij een bezoekersgids. Dit komt overeen met de sociale verhalen die Vakantievos aanbiedt, maar zijn niet op maat gemaakt, waardoor er soms sprake is van overbodige informatie die voor verwarring kan zorgen. Bij het schrijven van dit artikel wordt eveneens gewerkt aan het opstellen van een sensorische kaart. Beide tools kunnen mensen met autisme helpen om meer structuur en voorspelbaarheid bij deze activiteit te bieden. Hierdoor zijn ze beter voorbereid en zullen ze minder stress ervaren.

 

Huis van Alijn

 

Vervolgens hebben ze ervoor gezorgd dat zo veel mogelijk prikkels gecontroleerd kunnen worden. Dat wil bijvoorbeeld zeggen dat er geen luide muziek zal spelen in de ruimtes, maar dat er koptelefoons aanwezig zijn waar je naar de muziek kan luisteren. Ditzelfde principe geldt voor geuren en interactieve objecten die ik mag aanraken.

Daarnaast geven zij aan op welke momenten het aan te raden is om het museum te bezoeken. Rustige momenten zijn maandagvoormiddag, vrijdagnamiddag en elke dag een uur voor sluitingstijd. Aangezien drukke moment gepaard gaan met veel meer prikkels, kan het interessant zijn om gebruik te maken van deze rustige momenten.

Tot slot krijgen ook de begeleiders van een persoon met beperking korting op het toegangsticket. Momenteel bieden zij nog geen online tickets aan, maar dienen tickets gekocht te worden aan de kassa van het museum zelf.

Praktische informatie

  • Toegangsprijs: De standaardprijs voor een bezoek aan dit museum bedraagt €6. Het museum beschikt echter over een heleboel reductietarieven, waarbij bijvoorbeeld inwoners van Gent slechts €4,50 betalen en jongeren tot en met 18 jaar gratis toegang hebben. Een uitgebreid overzicht van al hun reductietarieven kan je hier terug vinden.
  • Openingsuren: Het Huis van Alijn is bijna het hele jaar open, met uitzondering van een aantal sluitingsdagen.
    • Van maandag tot en met vrijdag: 9 uur – 17 uur
    • Zaterdag en zondag: 10 uur – 18 uur
    • Gesloten op woensdag
    • Uitzonderlijke openingsuren tijdens schoolvakanties en feestdagen: Dagelijks open tussen 10 uur – 18 uur (Gesloten op woensdag)
  • Bereikbaarheid: Het museum is zowel met het openbaar vervoer, de fiets of de auto vlot te bereiken.
    • Openbaar vervoer: Neem de tram 1 vanaf Station Gent-Sint-Pieters tot aan de halte ‘Gravensteen’. Na ongeveer 200 meter wandelen langs de Kraanlei kom je uit op het museum.
    • Auto: Als je met de auto komt, is de dichtstbijzijnde parking die van de Vrijdagsmarkt. Dit is een overdekte parking waar je tegen betaling kan parkeren. Let wel op het nieuwe circulatieplan in Gent!
  • Adres: Het Huis van Alijn – Kraanlei 65 9000 Gent
  • E-mail: info@huisvanalijn.be
  • Telefoonnummer: 09 235 38 00

Ben jij zelf al in het Huis van Alijn geweest of ben je van plan om binnenkort eens een bezoekje te brengen? Laat dan gerust weten in de comments wat je er van vond!

Leave a Reply

Deel ervaringen en tips met anderen!

Zit je met vragen omtrent autismevriendelijke vakanties of daguitstappen? Wil je tips delen met anderen? Word dan lid van onze Facebookcommunity!

Steun ons & bestel bij Bol.com via deze link!