In de kijker: Gravensteen te Gent

Het Gravensteen in Gent is een van de hoogtepunten van je bezoek aan deze Oost-Vlaamse stad! Zij namen eind 2017 deel aan een proefproject van Toerisme voor Autisme om de sociale verhalen (ook wel visuele stappenplannen genoemd) op te stellen en te laten testen. Aan de hand van deze verhalen kan jij (of je gezin) je voorbereiden op een bezoek aan deze middeleeuwse burcht in het centrum van Gent. In dit artikel kom je meer te weten over wat het Gravensteen is en hoe je deze burcht kan bezoeken.

 

Gravensteen

 

Het Gravensteen

Het Gravensteen is een middeleeuwse burcht in het centrum van Gent, Oost-Vlaanderen. Deze burcht is dankzij zijn vrijwel intact verdedigingssysteem een indrukwekkende bezienswaardigheid. Je kan (min of meer) het volledige Gravensteen verkennen en wandelen langs de kantelen. Daarnaast heb je van bovenop het Gravensteen een prachtig zicht op de stad Gent. Tot slot wordt in het Gravensteen ook een indrukwekkende wapencollectie tentoongesteld, alsook een kamer vol foltertuigen.

 

Gravensteen

 

Autismevriendelijkheid van het Gravensteen

Zoals eerder vermeld nam het Gravensteen eind 2017 deel aan het proefproject van Toerisme voor Autisme, waarbij een sociaal verhaal ontwikkeld werd waarmee het bezoek aan deze burcht voorbereid kan worden. De nieuwe omgeving, onduidelijke regels en dergelijke meer die bij een daguitstap horen kunnen namelijk voor veel stress zorgen. Dankzij de voorbereiding aan de hand van dit verhaal is deze uitstap veel voorspelbaarder en meer gestructureerd. Hierdoor kunnen jullie ook van dit bezoek genieten. Het sociaal verhaal kan teruggevonden worden via deze link. Lees hier hoe je dit sociaal verhaal kan gebruiken.

 

Ben je benieuwd naar andere daguitstappen waarbij je zo’n sociaal verhaal binnenkort zal kunnen gebruiken en kan genieten van een stressvrije dag? Klik dan hier om een overzicht te krijgen!

 

Praktische informatie

  • Toegangsprijs: Een bezoek aan het Gravensteen kost voor een individuele bezoeker €10, senioren/studenten/kinderen krijgen echter toegang aan een reductietarief. Actuele prijzen kunnen hier teruggevonden worden.
  • Openingsuren: Het Gravensteen is elke dag van het jaar geopend, met uitzondering van 24, 25 en 31 december en 1 januari.
    • Tijdens de zomerperiode (vanaf 1 april t.e.m. 31 oktober): elke dag open van 10 tot 18 uur
    • Tijdens de winterperiode (vanaf 1 november tot 31 maart): elke dag open van 9 tot 17 uur
  • Bereikbaarheid: Het Gravensteen is gemakkelijk te bereiken met de fiets en het openbaar vervoer (trein tot aan Gent-Sint-Pieters + bus 3, 17, 18, 38 of 39 (halte Korenmarkt) en/of tram 1 of 4 (halte Gravensteen)). Vanwege het circulatieplan in Gent ligt het Gravensteen in een voetgangerszone. De parkeergarages in de buurt zijn P1 Vrijdagmarkt, P7 Sint-Michiels en P8 Ramen.
  • Adres: Sint-Veerleplein 11, 9000 Gent
  • E-mail: historischehuizen@gent.be
  • Telefoonnummer: +32 9 225 93 06

 

Ben jij zelf al in het Gravensteen geweest en heb je toen gebruik gemaakt van het sociaal verhaal? Laat dan gerust weten in de comments hoe je dit ervaren hebt!

Leave a Reply