Voorrangspassen zijn voor kinderen en volwassenen met autisme vaak noodzakelijk om een aangenaam pretparkbezoek te garanderen. Wachtrijen gaan namelijk nog steeds gepaard met veel drukte en prikkels wat voor deze mensen tot veel stress kan leiden. In dit artikel kom je te weten of je in Bellewaerde gebruik kan maken van deze passen en wat de regels hiervan zijn.
Bellewaerde
Bellewaerde is een pretpark en dierenpark in Ieper. Het is een pretpark voor jong en oud waar veel aandacht besteed is aan de thematisering. Beleef een dag met de hele familie vol plezier, avontuur en spectaculaire ontdekkingen. Het park is geopend vanaf maart tot en met de herfstvakantie. Meer praktische informatie over dit pretpark kan je vinden op hun website.
[gdlr_core_button button-text=”Koop je tickets voordeliger online!” button-link=”https://www.toerismevoorautisme.be/go/bellewaerdeticket/” button-link-target=”BellewaerdeTickets” margin-right=”20px” ]
Is er een voorrangspas voor mensen met autisme in de Bellewaerde?
Ja, het is mogelijk om een voorrangspas te verkrijgen in Bellewaerde voor mensen met autisme. Dit wordt uitgereikt in de vorm van een GUEST PASS.
Wat zijn de regels van deze GUEST PASS?
De GUEST PASS is strikt persoonlijk en enkel geldig op de vermelde datum. Hiermee kan de persoon met autisme, alsook de hoofdbegeleider en maximum 2 extra personen de attractie via de uitgang betreden. De persoon met autisme en de hoofdbegeleider dienen zich steeds samen aan te melden. Indien een van beide afwezig is, zal de toegang geweigerd worden. Belangrijk is dat deze pas geen voorrang biedt. Het geeft je enkel de mogelijkheid om buiten de wachtrijen te wachten. De attractiebediener houdt rekening met de wachttijd aan de attractie en nodigt de persoon met autisme en zijn/haar hoofdbegeleider (+ max. 2 extra personen) vanaf een opgegeven tijdstip aan te melden aan de voorziene ingang voor mindervalide personen (meestal via de uitgang van de attracie). Het uur wordt genoteerd op de GUEST PASS, die de mindervalide persoon aan elke attractie dient te tonen.
Wat heb ik nodig om deze GUEST PASS te krijgen?
Je ontvangt de GUEST PASS op vertoon van de mindervalidenkaart, de European Disability Card of een geldige verklaring van een onafhankelijke gespecialiseerde arts. Deze arts mag geen huisarts zijn. In zijn verklaring moet bevestigd worden dat de persoon met autisme niet in staat is om in wachtrijen te staan. Minstens één van de twee personen moet meerderjarig zijn. Dit is ofwel de persoon met autisme ofwel de hoofdbegeleider. Deze hoofdbegeleider krijgt bovendien een ander bandje.
Waar kan ik deze GUEST PASS krijgen?
Deze GUEST PASS kan je verkrijgen bij de infostand aan ingang A of aan een kassa van ingang C.
12 reacties
Wij zijn een gezin met 3 kinderen en doordat de guest-pass voor max 4 personen is, bederft dit de pret, want kunnen we da attracties toch niet samen doen, valt er altijd iemand uit… dan toch weer frustraties…
Dat is inderdaad frustrerend! Jammer dat ze hier nog geen begrip voor tonen.
De overige personen kunnen toch aanschuiven via de gewone ingang en als deze aan het instapperron komen kan de resterende leden via de uitgang op de attractie, iedereen samen op de attractie dan.
In Plopsaland moet het een huisarts zijn, in Bellewaerde net niet…
guest pass is vervangen door easy pass. Op bepaalde attracties mag je tot 3 keer gebruik maken van de easy pass. Op de populairste attracties mag je maar 1 of 2 keer gebruik maken van de easy pass. De medewerker van de attractie beslist het volgende moment waarop je gebruik kan maken van de easy pass op die attractie
Kan je ook gebruik maken van de autipass om die easy pass te krijgen in het park?
Dag Eline,
Dit zal afhangen van de persoon aan de kassa. Misschien een vraag om te stellen in onze Facebookgroep? Mogelijks hebben anderen hier reeds ervaring mee.
Vandaag naar bellewaerde geweest en op vertoon van disability card een pas gekregen. We konden met het gehele gezin de attracties doen. We ontvingen een kaart waarmee we niet in de wachtrij hoefden te staan. Was goed geregeld !
Zeer autisme-onvriendelijk park.
Autipas werd niet aanvaard.
Mindervalidenbeleid is naar eigen zeggen alleen voor gasten met een beperkte mobiliteit. Wanneer men dan aangeeft dat er ook andere redenen zijn waarom wachtrijen moeilijk kunnen zijn voor gasten met een niet-fysieke beperking en het medisch attest voorlegt, geschreven door een gespecialiseerd arts, zoals door het park gevraagd, vinden ze altijd wel iets om op aan te merken op dat attest, zoals ouder dan 12 maanden (waar is dat goed voor? ASS is een permanente beperking). Ik hoor het al die attractieparken graag zeggen: “voor ons moet er dit op staat, voor ons dat… Vraag dat maar aan de arts die dit attest geschreven heeft, het is een kleine moeite om er dit of dat aan toe te voegen…” Ik kan u zeggen: die artsen denken daar anders over….
Als je dan vraagt waar het attest wel aan moet voldoen om volgende keer beter voorbereid te zijn, wordt je afgesnauwd dat er niet wordt over gediscussieerd (je zou beginnen denken dat men helemaal niet wilt dat je van de service gebruik maakt, ook niet bij een volgend bezoek…). Als er dan een andere meer bereidwillige medewerker wil komen helpen door wat info voor ons op te schrijven wordt ze bijna tegen gehouden… Maak dat mee…
Zeker voor iemand met ASS is dit een zeer stresserende manier om de dag te beginnen…
Na verder geïnformeerd te hebben komt de aap uit de mouw…. Ze doen zo moeilijk omdat ze inderdaad willen dat zo weinig mogelijk bezoekers van deze service gebruik maken omdat er zogezegd de capaciteit niet voor is… Wel vreemd dat men dat in andere parken wel kan organiseren…
Oftewel is er een beleid voor gasten met beperkingen oftewel is het er niet. Maar een beleid voor gasten met beperkingen en hier bezoekers met ASS van uitsluiten??? Nooit eerder gezien.
Dat er geen uniform beleid is tussen alle verschillende parken onderling maakt het inderdaad niet eenvoudig en het is zeker geen uitzondering om bij een park te arriveren waarbij men vaststelt dat het medisch attest niet volledig aan de huisregels voldoet. Maar in andere parken helpt de aanvulling van een autipas dan of zoekt men mee naar een aanvaardbare oplossing, zo kwamen wij ooit in een park waar wij geen toegangsbandje kregen voor de wachtrijen omdat ons medisch attest niet aan alle huisregels voldeed. Maar men heeft dit toen opgelost door aan te geven dat als een van de begeleiders de gewone wachtrij deed, wij ons naar de mindervalideningang mochten begeven van zodra de wachtrij-begeleider bijna aan de beurt was.
Dag Ron,
Jammer dat je zo’n lastige ervaring gehad hebt. Dit is niet oké.
Vandaag voor de eerste maal gebruik kunnen maken van de easy pass met behulp van de EDC. Alles ging vlot. We waren met 2 volwassenen en 2 kinderen. Wel konden enkel onze zoon met ASS en ik hiervan gebruik maken.
Fijn om te horen dat jullie hiermee een positieve ervaring hadden.