Hoe gebruik ik de visuele stappenplannen?

Stap 1: Ga naar de website van Toerisme voor Autisme

Stap 2: Klik op ‘Overzicht activiteiten’

Stap 3: Selecteer het museum, de dierentuin, het hotel… waarvan je het stappenplan wil gebruiken

Hier vind je een lijst met alle museums, dierentuinen, provinciale domeinen, hotels en dergelijke meer die reeds deelnemen aan het project ‘Toerisme voor Autisme’.  Onder elke afbeelding staat de naam van de activiteit. Klik op de afbeelding van de activiteit waarvoor jij een stappenplan wil.

Stap 4: Klik op de knop aan de rechterkant ‘Download het visuele stappenplan’

Nu ben je op de pagina van de activiteit. Op deze pagina kan je heel wat informatie vinden over deze activiteit. Je kan er lezen wat de activiteit inhoudt, wanneer de drukken en rustige momenten zijn en zoveel meer.

Hier kan je ook het stappenplan downloaden. Daarvoor klik je rechts op de knop met ‘Download het visuele stappenplan’.

Bij de meeste activiteiten kan je eveneens een document downloaden waarop alle afspraken die er gelden gevisualiseerd worden. Daarvoor klik je op ‘Download de afspraken’.

Bij sommige activiteiten kan je eveneens een sensorische kaart of een gewone plattegrond downloaden. Dit is niet bij alle activiteiten mogelijk. Daarvoor klik je op ‘Download de sensorische kaart’ of ‘Download de plattegrond’.

Stap 5: Selecteer de stappen die op jouw uitstap van toepassing zijn

Eens je het document hebt gedownload, open je het. In dit document staat heel wat informatie. Niet alle informatie is voor iedereen relevant. Je hebt bijvoorbeeld verschillende mogelijkheden om naar een activiteit te gaan. Je kan met de bus gaan, met de auto… Je selecteert de pagina’s die voor jou van toepassing zijn. Met selecteren bedoelen we dat je een keuze maakt tussen welke pagina’s je in de volgende fase zal afdrukken. Je kan dit eventueel noteren op een blad papier, zodat je tijdens het afdrukken niet mist.

Stappenplan

Bijvoorbeeld: Je gaat naar Hidrodoe. Daar heb je een cafetaria. Je selecteert op voorhand of je iets zal eten en/of drinken en kijkt welke pagina je daarvoor nodig hebt. Je kan ook kiezen om de cafetaria niet te selecteren.

Ditzelfde kan je ook doen met het document met de afspraken. Niet alle afspraken zijn nodig om te visualiseren voor jou of je kind. Hier kan je rechtstreeks in het document afspraken verwijderen.

Stap 6: Druk deze pagina’s af

Je drukt de pagina’s die je in stap 5 selecteerde af. Je drukt ook de afspraken af als je hiervan gebruik wil maken. Als je het document hebt afgedrukt, kan je dit best bewaren in een mapje. Zo zullen de pagina’s niet door elkaar geraken. Dit is echter niet noodzakelijk. Je kiest zelf of je dit wil doen of niet.

Stap 7: Vul de lege velden in het stappenplan in

In het stappenplan moet je sommige zinnen zelf nog aanvullen. Je vult bijvoorbeeld op de stippenlijn in het begin in wanneer je op daguitstap zal gaan en wie meegaat. Zo lees je het hele stappenplan na en vul je alle stippenlijnen in. Daarnaast zie je twee klokken in het begin van het stappenplan. Je leest wat er onder staat en tekent dat uur op de klok.   

Stap 8: Gebruik het stappenplan om je uitstap voor te bereiden

Nu kan je echt beginnen met je daguitstap voor te bereiden. Kies een rustig moment uit, zodat je niet gehaast bent om het stappenplan door te nemen. Je neemt het stappenplan ten laatste de avond voor je vertrekt door. Dit doe je minstens 1 keer. Als je dit zelf wil, kan je het stappenplan al eerder doornemen. Je kan het stappenplan ook vaker doornemen. Alles hangt af van hoeveel nood jij hier zelf aan hebt.

Als dit stappenplan bedoeld is voor jonge kinderen, dan neem je dit de eerste keer best samen met hen door. Op die manier ben je zeker dat ze alles correct interpreteren en kunnen ze vragen stellen bij onduidelijkheden.

Als je wil, kan je dit stappenplan gerust meenemen tijdens je uitstap. Dit is echter geen vereiste om je uitstap te doen slagen.

Geniet van je daguitstap!

Stap 9: Laat weten aan Toerisme voor Autisme hoe je uitstap is verlopen

Als je dit wenst, kan je ons op de hoogte brengen van je uitstap. Hiervoor ga je terug naar de websitepagina van de activiteit zelf. Je klikt in de rechterkolom op hetgeen je wil doen.

Het is altijd fijn voor ons als een activiteit vlot is verlopen dankzij deze uitgebreide voorbereiding. Stuur ons dus gerust je ervaring door via het contactformulier.

Ook als het wat minder goed verlopen is, mag je ons zeker en vast contacteren! Het is de bedoeling dat dit project een wisselwerking is tussen onszelf en de gebruikers. Merk je op dat iets niet volledig klopt of niet meer up to date is, laat het ons dan zeker weten via het contactformulier. Op die manier kunnen we iedereen een zo’n stressvrij mogelijke uitstap bezorgen.

Denk jij aan een bepaalde activiteit, accommodatie, concertzaal, etc. die nog niet op onze website staat waar je graag eens naartoe zou gaan? Stuur ons dan zeker een bericht via het contactformulier. Misschien zie jij jouw suggestie dan binnenkort op de website verschijnen.