Autismevriendelijk toerisme is waar het allemaal om draait op de website van Toerisme voor Autisme. De meeste van de organisaties die vermeld worden op deze website beschikken dan ook over het logo ‘Autismevriendelijk proberen zijn’. Maar wat houdt dat logo nu precies in en wat is het zeker niet? Dat kom je in dit artikel te weten!
Als je dit logo op een website of raam ziet verschijnen, wil dat zeggen dat deze organisatie zich inzet om autismevriendelijk te zijn. Dit verwijst naar een engagement, een intentieverklaring. Het is geen kwaliteitslabel. De logo’s en bijhorende stickers worden uitgereikt door Sterkmakers in Autisme aan organisaties, bedrijven, personen die zich hiervoor willen inzetten. Hierbij vraagt Sterkmakers in Autisme hen een intentieverklaring te ondertekenen en polst naar de aanpassingen die zij doen. Er vindt echter geen officiële evaluatie plaats. Hierdoor is er geen blijvende garantie van autismevriendelijkheid.
Dit logo kan bovendien door gelijk wie aangevraagd worden. Dit hoeft geen toeristische instantie te zijn of bedrijf. Ook scholen, winkels, bibliotheken, bekende Vlamingen en dergelijke meer steunen dit initiatief en streven naar een autismevriendelijkere samenleving.
Enkele voorbeelden van autismevriendelijkheid in de toeristische sector
- Visuele stappenplannen die ontwikkeld worden voor bv. de Olmense Zoo, Hidrodoe, De Kleppe, etc.
- Autismevriendelijke reisorganisaties zoals Resett en 2 Move
- Snoezelkamers in vakantieverblijven zoals De Kleppe
- Sensorische kaarten die aanduiden waar drukke ruimtes zijn in de Zoo van Antwerpen
- Visuele communicatie in hotels, pretparken, etc.
- Druktemeters op de websites van attracties
- Theatervoorstelling over autisme
- Aanbieden van rustige ruimtes op de luchthaven
- Voldoende en duidelijke bewegwijzering in luchthavens
- Realtime routeinfo in de treinen van de NMBS
Waar kan ik zien welke organisaties/bedrijven/mensen het logo hebben gekregen?
De lijst van logohouders vind je terug op de website van Sterkmakers in Autisme. Ook Toerisme voor Autisme staat tussen deze lijst, want ook wij willen bijdragen aan een autismevriendelijkere samenleving. De lijst met de inspanningen die door de logohouder zullen geleverd worden, kunnen ingezien of opgevraagd worden bij de logohouder zelf.
Ben je overtuigd van het logo en wil je het nu zelf aanvragen voor jouw toeristische instantie? Lees hier hoe je het logo kan aanvragen.