Opvoeden & Autisme – Een inspiratiegids voor ouders

Opvoeden & Autisme, een thema dat zeer belangrijk is. Opvoeden is op zich al geen gemakkelijke klus. Het is iets waarbij geen standaardformule past. Laat staan dat het dan gaat om het opvoeden van kinderen met autisme. Dit boek gaat net dieper in op deze combinatie. Wat wij vonden van deze inspiratiegids lees je hieronder.

Opvoeden kan een hele uitdaging zijn, zeker als je kind autisme heeft. Doe ik het wel goed? Hoe kan ik mijn kind helpen? In hoeverre moeten we ons leven aanpassen aan ons kind? Allemaal vragen die je als ouder bezig kunnen houden. Dit boek helpt je om stap voor stap stil te staan bij verschillende aspecten van opvoeden. Wat voel ik als ouder? Wat denk ik? Wat doe ik? Aan de hand van allerlei praktische vragen en oefeningen kan je hiermee verder aan de slag gaan. 

Ben je op zoek naar een wetenschappelijke uitleg over wat autisme precies is? Wil je weten wat de succesformule is voor het opvoeden van kinderen met autisme? Dan ben je bij dit boek niet aan het juiste adres. ‘Opvoeden & Autisme’ is geen droge, wetenschappelijke materie die loze beloftes maakt. Wel zet deze inspiratiegids de wetenschappelijke achtergrond om in duidelijke taal en biedt het een praktische handleiding waarmee je als ouders echt aan de slag kan gaan. Alle informatie uit het boek is wetenschappelijk onderbouwd, zonder dat je de indruk krijgt dat je in een theoretisch bad wordt ondergedompeld.

Reflectieoefeningen en praktische inspiratie

Het boek bestaat uit twee grote delen. Enerzijds staan we stil bij wat opvoeden precies is, waarbij een onderscheid gemaakt wordt tussen voelen, denken en doen. De lezer wordt aangezet om te reflecteren over deze drie thema’s aan de hand van concrete denkoefeningen. Hierbij sta je zowel stil bij de negatieve als positieve aspecten van autisme. Bijkomend sta je zowel stil bij jezelf als ouder, je kind én externe factoren waardoor je een compleet en genuanceerd beeld krijgt van alle schakels die een rol spelen bij de opvoeding.

Anderzijds gaan we praktisch aan de slag met opvoeden aan de hand van concrete opdrachten. Deze vertrekken vanuit de inzichten die je in het eerste deel hebt verworven. Verwacht hierbij geen algemene tips die bij iedereen werken, aangezien er niet zoiets bestaat als dé correcte opvoeding. Het boek laat je nadenken over de aanpak die bij jou en je kind werkt. Daarnaast zal je uitgedaagd worden om zelf aan de slag te gaan met de tips uit het boek. Vervolgens wordt er ook stilgestaan bij externe factoren die een invloed kunnen hebben op de relatie tussen jou en je kind, zoals jouw eigen welzijn, de financiële situatie en dergelijke meer. Tot slot wordt ook gekeken naar het al dan niet meedelen van de diagnose en de impact op de andere kinderen in het gezin.

Opvoeden uitgelegd door verhalen

Het boek zit niet alleen boordevol praktische opdrachten en denkoefeningen. Deze informatie wordt ook ondersteunt door talloze ervaringsverhalen van andere ouders. Dit kan voor veel herkenbaarheid zorgen bij de lezer. Hierdoor krijg je als lezende ouder van kinderen met autisme het gevoel dat je niet alleen bent. Daarnaast krijg je op deze manier ook vele tips mee die bij andere gezinnen werken. Hierdoor kan je geïnspireerd geraken om deze zelf toe te passen op je eigen gezinssituatie.

Bij het aanschaffen van dit boek krijg je bovendien een code waarmee je de opdrachten ook online kan raadplegen. Op die manier hoef je niet te schrijven in het boek als je dat liever niet doet, maar kan je de opdrachten afdrukken. Daarnaast bevat het boek prachtige illustraties die getekend werden door Lien Geeroms.

Conclusie

Deze inspiratiegids is een echte aanrader voor ouders met kinderen met autisme én hulpverleners omwille van zijn concreet en duidelijk taalgebruik. Door de vele denkoefeningen en opdrachten word je ook effectief uitgedaagd om er meteen mee aan de slag te gaan. Hulpverleners kunnen dit boek bijvoorbeeld gebruiken als begeleidingsinstrument wanneer zij werken met gezinnen met kinderen met autisme. Bovendien is het boek niet enkel interessant voor ouders van kinderen met ASS, maar ook voor mensen die een andere kijk willen over opvoeding.

Titel: Opvoeden & Autisme – Een inspiratiegids voor ouders
Auteur: Yoni Peeters, Lotte van Esch, Jarymke Maljaars, Greet Lambrechts, Hannah Boonen, Karla Van Leeuwen en Ilse Noens
Verschenen: 2018
Pagina’s: 103
Uitgever: Uitgeverij Acco

Onze score: 4,5/5

Meer informatie vind je hier. 

Leave a Reply