Plopsaland: Is er een voorrangspas voor mensen met autisme om wachtrijen te vermijden en hoe krijg ik het?

Wachtrijen zijn niet altijd even gemakkelijk voor kinderen en volwassenen met autisme. Voorrangspassen zijn dan ook voor vele gezinnen noodzakelijk wanneer zij naar een pretpark gaan. Op die manier kunnen de wachtrijen ingekort of zelfs helemaal vermeden worden! In dit artikel kom je te weten of je in Plopsaland De Panne gebruik kan maken van deze passen, wat hiervan de regels zijn en hoe je zo’n pas kan bekomen.

Plopsaland

Plopsaland De Panne

Plopsaland De Panne is het grote themapark van Studio 100, gelegen aan de Belgische kust. Hier kan je al je Studio 100 helden ontmoeten zoals Bumba, K3, Mega Mindy, Kabouter Plop en zoveel meer. Daarnaast vind je er meer dan 50 attracties voor jong en oud! Het park is bijna het hele jaar geopend, met uitzondering van de maanden januari, februari en maart. Meer praktische informatie over Plopsaland De Panne kan je vinden op hun website.

 

Koop je tickets voordelig online!

 

Is er een voorrangspas voor mensen met autisme in Plopsaland?

Ja, het is mogelijk om een voorrangspas te verkrijgen in Plopsaland voor mensen met autisme.

Wat zijn de regels van dit voorrangspas?

Deze voorrangspasjes worden uitgereikt in de vorm van bandjes die je rond je pols draagt. Hiermee hoef je geen wachtrijen te doen, maar kan je samen met een begeleider en nog maximum 2 extra personen de attractie via de uitgang betreden. Dit wil zeggen dat 1 bandje ervoor zorgt dat maximum 4 personen niet moeten wachten.

** UPDATE ** Indien je gezin uit meer dan 4 personen bestaat, is het sinds kort mogelijk om met meer dan 4 personen van deze voorrangsregel gebruik te maken. Dit kan wel enkel als je op voorhand schriftelijk contact opneemt met het directiesecretariaat via info@plopsa.be.

Wat heb ik nodig om dit voorrangspas te krijgen?

Om gebruik te maken van de voorrangspasjes vraagt Plopsaland De Panne een attest van een onafhankelijke huisarts mee te brengen. Dit attest mag maximum 1 jaar oud te zijn. Hierin moet bevestigd worden dat de persoon mentaal en/of fysiek niet in staat is om in lange wachtrijen aan te schuiven. Daarnaast kan ook een geldig attest van de FOD gebruikt worden op voorwaarde dat hierop in totaal minstens 7 punten worden toegekend (in alle pijlers samen). Met de European Disability Card en/of Autipas kan je geen voorrangspasje verkrijgen in Plopsaland. Wel kan je op vertoon van deze passen genieten van een voordeeltarief.

Waar kan ik dit voorrangspas krijgen?

Deze voorrangspasjes kan je verkrijgen aan de kassa van Plopsaland De Panne.

Heb jij zelf al eens gebruik gemaakt van deze voorrangspasjes in Plopsaland? Hoe heb je dit ervaren?

24 Responses
 1. Katrien

  Wij gebruiken deze voorrangspas in plopsaland heel vaak. Het is echt wel een zeer aangename aanpassing voor ons kind: anders zouden we veel minder vaak op bezoek komen.
  Evenwel nog een paar bedenkingen. Iemand met autisme is ermee geboren en gaat ermee dood. Kan zo’n voordeelpasje niet gekoppeld worden aan het abonnement van het kind, zo moet je niet elke keer naar het onthaal gaan.
  Ook nog een bemerking op de veiligheid: op zich begrijp ik zeer goed dat het pretpark enige verantwoordelijkheid op de begeleiders wil doorschuiven en ik wil dit zeker aanvaarden, maar hoe ver kan/mag dit gaan: een kind met ass MOET altijd begeleid worden, dus dat wil ook zeggen dat ons kind van bijna 6 nog steeds mee met mama op de kikkers moet, hoewel wij menen dat ons kind dat al perfect alleen kan en alleen wil.

  1. Zeker een terechte opmerking! Ik denk dat het vaak om praktische en verantwoordelijkheidsredenen nog steeds op de oude manier gedaan wordt, maar wat flexibiliteit in het gebruik van de passen zou zeker geen kwaad kunnen.

   1. Annick

    Het is niet altijd even evident om al de papieren bij te hebben om voor te leggen dat je kind autisme heeft. Maar is het ook geen optie dat je dit als bestand hebt op je gsm en dit kunt laten zien?

   2. leen

    Punten toegekend door FOD, hier lopen we telkens weer tegen aan. Vanaf dit jaar worden onze kinderen erkend door kind en gezin. Maar een EDC kaart of nu ook deze voorrangspas zal niet lukken omdat dit geen attest is van het FOD. Blijkbaar wordt deze erkenning door kind en gezin toch nog niet als gelijkwaardig beschouwd

  2. Grietje

   Het begint al met tickets reserveren online… je kan nergens aanduiden persoon met een beperking. Nu weet ik dat je niet hoeft te reserveren en dat het park een reserve aantal plaatsen voorziet voor personen met een beperking. Je kan dus gewoon tickets kopen aan de kassa ook tijdens corona. Maar telt dit ook voor de begeleiders? Wij zijn met 5 ( ouders en 3 kids met ass waarvan 2 reeds een edc kaart hebben) En wat wat op een dag dat het park volzet is? Dit zorgt toch voor heel wat stress… niet wetende of we binnen zullen mogen of niet…

 2. evi

  Ik vind het een beetje dom dat je enkel met een Autipas geen voordeelbandje krijgt. Een autipas krijg je enkel indien je een bewijs hebt van een erkend onderzoekscentrum die de diagnose heeft gesteld en een extra huisarts attest. Zoals eerder gezegd… met Ass sta je op en ga je slapen, je leven lang. Nu moet ik ook steeds die documenten meenemen, o wee als ik die dan vergeet toevallig (en vernieuwen elk jaar! ) terwijl de autipas in de portefeuille steekt.

  Inderdaad zijn er dingen voor onze zoon van 5 die hij gerust alleen kan doen, ik zit inderdaad ook niet graag meer op de kikkers of konijntjes 🙂

 3. Ethan

  Hallo,

  Ik heb zelf ook Autisme !
  Ik vind zelf dat zoon voorrangspasje zeer noodzakelijk is !
  Dit is zowel goed voor de wachttijden voor de jongen of volwassenen maar ook voor de prikkels.
  Ook is het meestal niet zo tof dat de mensen jou dan aankijken en dan eigenlijk zeggen van ja zij hebben het goed kunnen regelen zij kunnen via de uitgang !
  Maar je ziet ook niet aan sommigen dat zij of hij een mentalle berperking hebben !
  Dit is dan wel want moeilijk voor sommige te laten snappen !
  plopsaland is daarom ook een goed en vriendelijk park daarvoor !
  Doe zo verder
  Good job !!

  Groetjes

  Ethan

  1. Het blijft inderdaad lastig als mensen opmerkingen geven of je raar aankijken. Daar zal wellicht nooit een oplossing voor bestaan. Hoe meer mensen op de hoogte zijn van de problematiek en verdraagzaam zijn, hoe beter!

 4. Eef

  Ik maak me toch een bedenking, mijn zoon met de diagnose ASS heeft 6 punten in alle pijlers samen. Maar als ik nu een attest van de huisarts vraag krijgen we toch voorrang want daar gaat nooit verwezen worden naar het aantal punten.Beetje dubbel toch ?

 5. Hofman

  Ik was laatst met mijn gezin in Plopsaland en dacht dat voor de voorrangsbandjes extra betaald werd door mensen die geen zin hebben om te wachten en het zich willen veroorloven om er meer voor te betalen en(begrijpelijk) voor mensen met een fysieke beperking . En dus keken wij vies naar de mensen waaraan je niets speciaal kon merken. Waarvoor mijn excuses. Ik vermoed dat wel meer mensen niet op de hoogte zijn van de reden. Kan dit niet kenbaar gemaakt worden aan de start van de attractie?

  1. Tessa De Roeck

   Dit is iets wat wij al heel lang zagen gebeuren vanuit de wachtrijen met onze o zo moeilijke kids…we hebben al 3 jaar een abonnement maar ook al jaren zorgen met onze beide kids (zoon hoogbegaafdheid, regulatie problematiek, adhd enz naast een aantal medische zaken..), Dochter (adhd, HSP, gehoorsstoornis) en bij beiden speelt ASS ook mee als mogelijke zijdiagnose…ons leven bestaat uit veel zorg bieden van kinderpsychiater, logo, psycholoog, zorgoverleg gen, medicatie enz gaan we nog wel even door wat een grote belasting legt op ons dagelijks leven maar ook financieel ….
   Onze kinderpsychiater raadde al een tijdje aan om voor beiden een attest uit te schrijven voor de wachtrijen in het park of andere parken maar we waren er nog niet klaar voor…helaas trekken we het niet meer met het wachten…langer dan 2 minuten en zoonlief loopt weg of de hysterische buien ontstaan..dus vandaag de eerste keer de bandjes gevraagd voor beiden met attest van kinderpsychiater.
   Maar die blikken of beter dat onbegrip, ook geen duidelijke communicatie aan een aantal attracties…
   Doet me tot veel nadenken.
   Ik ben verantwoordelijke van een multidisciplinair team dat mensen begeleid van het VAPH dus ook op professioneel vlak ben ik bezig met mensen met een beperking en ik merk nu vanuit die hoek dat er nog heeeel veel werk voor de boeg is….

 6. An Van Landeghem

  Allen,
  Een klein vraagje. Wij zijn met 5 in het gezin (i.e. 2 volwassenen en 3 kinderen) Is er een mogelijkheid om het maximaal aantal personen op te trekken?
  Met vriendelijke groeten

   1. Dat gaat wel degelijk. Even op voorhand een mailtje sturen naar Plopsaland.
    Deze info staat in hun brochure, die je ook op de website kan terugvinden:
    De meeste attracties en theaterzalen zijn via de uitgang te bereiken.
    Zowel de personen met een handicap als hun begeleider en
    maximaal 2 extra personen kunnen hiervan gebruik maken. Indien
    u als gezin met meer dan 4 personen van deze voorrangsregel
    gebruik wenst te maken, kan dit enkel wanneer u vooraf schriftelijk
    contact opneemt met het directiesecretariaat via info@plopsa.be.

   2. Brenda

    Ik ga morgen met mijn zoontje van 7 ass, nr plopsaland de panne, zijn nochtje en mama gaan met ons mee.
    Zij mogen toch mee via de uitgang nr binnen? Wat voor nut heeft het anders om er een aangename dag van te kunnen maken?
    Groetjes Brenda

     1. Nathalie

      Bij ons mocht het 2 jaar geleden niet. Enkel mijn zoon en ik dus kon hij met zijn voorrangpas niet samen met zijn nichtje in een attractie. Heb er toen naar hen wel een klacht voor gestuurd dus hopelijk is de regeling nu anders. Maak er samen een leuke dag van!

 7. Christel

  Ik vind het onnozel van plopsa. Als je toch al de Europese pas hebt dat je autisme hebt om nog aan de kassa een hoop te moeten regelen….je hebt toch al je anders zijn bewezen, zo grappig is dat niet om dat ieder keer opnieuw te bewijzen

 8. Nathalie

  Ook al gebruik gemaakt van de voorrangpas in Plopsaland. Wel heel spijtig dat deze enkel geldig voor het gezin. We willen er zeker geen misbruik van maken maar nu kan mijn zoon nooit samen met zijn nichtje (die hij meer zoet als zijn zusje) in een attractie. Verder vind ik de regeling bij de Efteling een stuk beter. Daar verklaar je als ouder dat je zoon in staat is attracties zelfstandig te doen (zoon is 16 jaar) en hoef ik niet de hele dag misselijk te zijn van de ene rollercoaster na de andere 😨

Leave a Reply

Deel ervaringen en tips met anderen!

Zit je met vragen omtrent autismevriendelijke vakanties of daguitstappen? Wil je tips delen met anderen? Word dan lid van onze Facebookcommunity!

Steun ons & bestel bij Bol.com via deze link!