De Efteling: Is er een faciliteitenkaart voor mensen met autisme om wachtrijen te vermijden en hoe krijg ik het?

Voor kinderen en volwassenen met autisme zijn wachtrijen niet altijd even gemakkelijk. Daarom zijn voorrangspassen voor vele gezinnen noodzakelijk om een pretparkbezoek te doen slagen.  Zo kunnen zij vaak buiten de drukke rij wachten of kunnen wachttijden ingekort worden. In dit artikel kom je te weten of je in de Efteling gebruik kan maken van deze passen, wat hiervan de regels zijn en hoe je zo’n pas kan bekomen.

Efteling

De Efteling is een groot themapark, gelegen in Noord-Brabant, Nederland. In dit grootste themapark van Nederland stap je werkelijk binnen in een wereld vol wonderen! Iedereen kan er wel iets vinden, van indrukwekkende achtbanen tot spectaculaire parkshows. Bovendien is het park het hele jaar geopend en is er ook mogelijkheid tot overnachting. Meer praktische informatie over de Efteling kan je vinden op hun website.

 

Koop je tickets voordeliger online!

 

Is er een voorrangspas voor mensen met autisme in de Efteling?

Ja, het is mogelijk om een voorrangspas te verkrijgen in de Efteling voor mensen met autisme. Dit wordt uitgereikt in de vorm van een faciliteitenkaart.

Wat zijn de regels van deze faciliteitenkaart?

Deze kaart laat toe dat je via de rolstoelingang een attractie binnen gaat. Hierdoor kan je de drukte van de gewone wachtrij vermijden. Dit betekent echter niet automatisch dat de wachttijd via deze ingang korter is. Daarnaast is de faciliteitenkaart persoonsgebonden en enkel geldig voor de duur van het toegangsbewijs Tot slot mogen er drie begeleiders mee via deze ingang, met uitzondering van de volgende attracties:

 • De Vliegende Hollander (maximaal 2 begeleiders)
 • Raveleijn (maximaal 1 begeleider)
 • Symbolica (maximaal 2 begeleiders)

Wat heb ik nodig om deze faciliteitenkaart te krijgen?

Om een faciliteitenkaart te krijgen heb je twee zaken nodig. Ten eerste heb je een verklaring nodig dat je een bezoeker bent met een beperking. Dit is een document dat je kan downloaden op hun website (klik hier) en ingevuld moet meenemen. Hierin staat dat je niet in staat bent om aan de schuiven in de gewone wachtrij van de attracties. Ook moet je aangeven of je de attractie zelfstandig kan bezoeken of dat je hulp nodig hebt van een begeleider. Daarnaast heb je ook nog een legitimatiebewijs nodig. Tot slot kan het zijn dat bij twijfel gevraagd wordt naar een bewijs van de beperking. Aangezien autisme geen ‘zichtbare’ beperking is, is het daarom aangeraden om ook een Autipas en/of doktersbewijs mee te nemen.

Waar kan ik deze faciliteitenkaart krijgen?

Deze faciliteitenkaart kan je verkrijgen bij de Gastenservice, links bij de hoofdentree van de Efteling.

Heb jij zelf al eens gebruik gemaakt van deze faciliteitenkaart in de Efteling? Hoe heb je dit ervaren?

12 Responses
 1. Isabel Jacops

  Wij hebben hier vorig jaar gebruik van gemaakt. Aanvragen ging vrij vlot. Alleen teleurgesteld over het feit dat er bepaalde attracties zijn waarbij dit niet gebruikt kon worden. Ik snap dat bepaalde attracties niet rolstoeltoegankelijk zijn maar daarom ze ook niet toegankelijk maken voor personen met autisme. Vond de faciliteitenkaart heel erg gericht op een fysieke beperking. Daardoor enkele attracties niet kunnen doen.

  1. Dat is inderdaad zeer bizar! Vandaag de dag wordt in de toeristische sector helaas nog steeds gefocust op mensen met een fysieke beperking. Daar proberen we beetje bij beetje verandering in te brengen.

  2. Iris

   Hey, je mag als de wachtrij rolstoelvriendelijk is, waardoor er geen aparte rolstoelingang is, via de uitgang de attractie betreden.

 2. Eveline

  Ik wilde exact hetzelfde zeggen; de faciliteitenkaart van de Efteling voorziet puur in de toegankelijkheid van de attractie voor mensen met een fysieke beperking. De regels worden door medewerkers zo strict/rigide opgevolgd en niet per geval bekeken dat je je haast gaat afvragen waar er sprake is van autisme…vandaag het park bezocht met twee mensen met autime/Syndroom van Down/MS en daardoor nog meer stress ervaren dan wanneer we in de gewone wachtrij waren aangeschoven. In ieder geval geval geen verkorting van de wachtrij ervaren helaas. Ik ga de Efteling hierover aanschrijven, mocht ik iets vernemen waar we iets mee kunnen dan laat ik het weten.

 3. Chrsitina

  Nu ga ik komend weekend in een huisje zelfs met dochter met autisme, nu hoe gaat het is restaurants zijn die er een beetje op uitgerust? Dankjewel allemaal

 4. Nienke

  Jammer dat wanneer je met meerdere personen met een beperking en de begeleiders hiervan niet in dezelfde trein / wagentje mag.. hier raakten mijn cliënten met ASS helaas nog gefrustreerder van..

 5. Anoniem

  Recent binnen de corona maatregelen met een faciliteitenkaart op stap geweest, dit is grotendeels goed bevallen.
  Omdat ze geen vragen stellen over de beperking geven ze altijd een uitleg over op/instappen bijvoorbeeld, terwijl dat natuurlijk helemaal niet relevant is.
  Dat sluit dan ook een beetje aan bij bovenstaande: er is in grote lijnen vooral gedacht vanuit fysieke beperkingen, voor ons hielp het echter ook enorm veel:
  je kunt op een rustigere plek wachtten,
  Het personeel is vriendelijk en behulpzaam, heeft ook geen gekke vragen of blikken gegeven,
  de wachttijden zijn minder lang waardoor je meer rustmomenten kunt inplannen
  (door de corona maatregelen was op sommige plekken de wachttijd ook niet kort, dit wordt bij aankomst wel duidelijk gemeld!)

  Een paar notabele uitzonderingen waar ik minder over te spreken was:
  Attracties die niet rolstoel-toegankelijk zijn hebben ook geen voorzieningen met mensen met andere beperkingen.
  Vogelrok: de wachtplek is halverwege de rij in een erg rumoerig/echo halletje, erg veel prikkels! Had hier achteraf liever in de gewone rij aangesloten, omdat die erg kort was had dat gekund).
  Carnaval festival: de wachtplek is tegen de ingang van de attractie aan met een halfopen deur; dat deuntje zorg toch wel voor veel prikkels, qua licht valt het wel mee.

 6. Andrea Moorman

  Ik heb 1 zoontje met ASS maar ons gezin bestaat uit 4 personen (vader, moeder, zoontje met ASS van 6 jaar en zoontje van 4. Weet iemand of je dan als compleet gezin gebruik mag maken van de ‘speciale’ rij.

  1. Dag Andrea, dat mag! Enkel bij onderstaande attracties is het niet mogelijk:
   De Vliegende Hollander (maximaal 2 begeleiders)
   Raveleijn (maximaal 1 begeleider)
   Symbolica (maximaal 2 begeleiders)

 7. nelly sommers

  hallo ik heb reuma artrose daardoor kan ik niet te lang wachten
  daar bij heb ik een invalikaart voor parkeren
  kan ik dan ook in aan merking komen voor een faciteitenkaart
  gr nelly

 8. Jacqueline

  Goedemiddag,

  Mijn zoon heeft Downsyndroom en autistische trekken. Hij heeft alle kenmerken van autisme, maar het valt onder de noemer Downsyndroom. Wachten is voor hem een drama, evenals teveel prikkels, rumoer, harde geluiden etc.

  Heeft hij dan toch recht op een autipas? Of een andere pas waarvoor hij in aanmerking komt voor aparte ingang, korte rijen etc…

Leave a Reply

Deel ervaringen en tips met anderen!

Zit je met vragen omtrent autismevriendelijke vakanties of daguitstappen? Wil je tips delen met anderen? Word dan lid van onze Facebookcommunity!

Steun ons & bestel bij Bol.com via deze link!