Leuke ideeën om thuis bezig te blijven voor kinderen en volwassenen met autisme!

Tijdens deze periode hebben we heel wat vrije tijd. Sommigen onder ons vinden dit mogelijks fijn, maar voor heel wat kinderen, jongeren en volwassenen met autisme is dit lastig. Zij houden immers van gestructureerde activiteiten. Hierdoor is de kans groot dat ze urenlang zullen gamen of series kijken op Netflix. Het risico op verslaving is dan ook zeer sterk aanwezig. Hieronder geven we je enkele tips over hoe je deze periode alsnog zinvol kan invullen.

Dit overzicht wordt regelmatig aangevuld met nieuwe initiatieven. Ben jij op de hoogte van een initiatief dat er nog niet op staat? Laat het ons zeker weten in de comments! Dan vullen we dit zo snel mogelijk aan.

Lees een boek

Ook de online webshops helpen ons om deze periode te overbruggen! Om de dagen iets leuker in de vullen selecteren ze wekelijks enkele leuke digitale lees- en luisterboeken! Deze zijn vervolgens voor slechts 1 cent per boeken te kopen! Daarnaast vind je er elke dag nieuwe video’s waarin een verhaal wordt voorgelezen voor de allerkleinsten! Ontdek het aanbod hier!

Bezoek een online museum

Heel wat museums zijn op dit moment online te bezichtigen! Je hoeft dus helemaal niet naar buiten te gaan om te genieten van een culturele activiteit! Enkele voorbeelden van deze museums zijn het M-Museum in Leuven, het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel en zoveel meer! Zelfs enkele wereldberoemde trekpleisters kan je nu online bezoeken zoals het Vrijheidsbeeld of de Eifeltoren! Dit kan allemaal dankzij Arts en Culture Google!

Wil je het museumbezoek graag autismevriendelijker maken voor je kind? Kies dan voor een gesloten activiteit. Een online museumbezoek is immers een open activiteit. Dat wil zeggen dat er geen duidelijk einde is. Je kan het bezoek alsnog gesloten maken door er een zoektocht van te maken. Ga op voorhand eventueel al op verkenning in het museum en laat het kind enkele vragen beantwoorden over de attributen in het museum.

Toerisme voor Autisme bezocht reeds enkele museums voor jou en maakte hier een quiz van. Klik op de links hieronder om naar de quiz te gaan.
Heb je zelf een leuke museumzoektocht in elkaar geknutseld? Deel het dan zeker met andere mensen in onze Facebookgroep!

Duik in de wondere wereld van de wetenschap

Hidrodoe is een fantastisch doe-centrum waar alles in het teken staat van water! Speciaal voor de jonge wetenschappers plaatsen ze gedurende deze lockdown-periode af en toe enkele wetenschappelijke proefjes online die je thuis ook kan proberen! Zo kan je bijvoorbeeld zelf proberen om een ei in een fles te krijgen zonder dit ei te breken! Alle testen kan je zien op het YouTube-kanaal van Hidrodoe

 

Ga op berenjacht!

Om de wandelingen voor jonge kinderen iets leuker te maken, werd er enkele dagen geleden op sociale media een oproep gelanceerd: ‘Zet een knuffelbeer achter je raam zodat de kindjes tijdens hun wandeling op ‘berenjacht’ kunnen gaan’. Mensen lijken hier massaal op te reageren, waardoor de wandelingen meteen ook speelser én autismevriendelijker worden. Zo krijgt jouw kind meteen een doel tijdens de wandeling en kan je de wandeling bijvoorbeeld afronden eens je x aantal beren hebt gevonden!

Bezoek een online dierentuin

Enkele museums open hun deuren op een unieke manier. Via hun sociale media of website nemen ze je mee achter de schermen in de dierentuin. Elke dag worden nieuwe filmpjes geplaatst over de avonturen van de dieren in de ZOO. Benieuwd? Hieronder plaatsen we een overzicht van enkele leuke parken die hieraan meedoen!

  • ZOO Antwerpen: Ook ZOO Antwerpen brengt online bezoekers op de hoogte over hoe het met de dieren gaat! De verzorgers nemen je mee bij de gorilla’s, de kleine baby van de luzonnevelratten en zoveel meer!
  • ZOO Planckendael: Onlangs begon ZOO Planckendael ook met het uitzenden van live-sessies bij de verschillende dieren in het park.
  • San Diego Zoo: Elke dag komt een ander dier aan bod. Zo word je als kijker meegenomen bij het ontbijt van de Galápagosschildpadden, krijg je een zicht op de apenwebcam en maak je kennis met Peanut de Bever!
  • Philadelphia Zoo: In de Philadelphia Zoo brachten we al een bezoekje aan de tijger en de geiten!
  • Cape May County Park Zoo: In deze dierentuin leerden we al meer over de rivierotters, de zilvervos en apen!

Algemene tips om deze periode zinvol in te vullen!

  • Hou zoveel mogelijk vast aan bestaande routines. Zo creëer je voorspelbaarheid voor de persoon met autisme.
  • Ga wandelen! Een halfuurtje bewegen per dag is goed voor de geestelijke gezondheid. Net als bij de visuele museumbezoeken kan je bij het wandelen een fotozoektocht maken. Op die manier geef je het kind een doel tijdens de wandeling.
  • Stel een dagprogramma op voor uw kind met autisme. Hierdoor geef je het kind een overzicht van wat het allemaal kan doen gedurende de dag. Zorg ervoor dat je dit programma zo visueel en concreet mogelijk maakt!
  • Vrij spel is bij sommige kinderen mogelijk. Merk je echter dat dit voor jouw kind moeilijk is? Bied hem/haar dan een tweetal keuzeopties aan. Op die manier heeft het kind nog enige vrijheid, maar begeleid je hem/haar in de zee van keuzemogelijkheden.
  • Leer jezelf of je kind een of andere vorm van relaxatie aan. Hierbij heb je niet veel materiaal of voorkennis nodig. Op Youtube vind je talloze filmpjes voor (kinder)yoga of mindfulness.

Weet je zelf nog enkele tips? Laat het dan zeker weten in de comments!

Leave a Reply

Deel ervaringen en tips met anderen!

Zit je met vragen omtrent autismevriendelijke vakanties of daguitstappen? Wil je tips delen met anderen? Word dan lid van onze Facebookcommunity!

Steun ons & bestel bij Bol.com via deze link!