Toerisme voor Autisme: De oplossing voor een stressvrije vakantie

Mensen met autisme hebben nood aan structuur en voorspelbaarheid. Wanneer zij op reis of daguitstap gaan, valt deze structuur echter vaak volledig weg. Dit kan resulteren in de nodige stress en zelf in het vermijden van dergelijke activiteiten. Hier proberen we met Toerisme voor Autisme verandering in te brengen door alle activiteiten die gepaard gaan met dergelijke reizen of daguitstappen in kaart te brengen. Hoe we dit doen, lees je hieronder.

Wat is Toerisme voor Autisme?

Toerisme voor Autisme is een online platform waar verschillende tools worden aangeboden om mensen op die manier een stressvrije daguitstap/reis te bezorgen.  Dit kan gaan om pretparken, museums, dierentuinen, hotels, vakantiehuisjes, luchthavens, etc.

Wij zijn er echter van overtuigd dat niet enkel mensen met autisme baat hebben bij structuur en voorspelbaarheid. Vandaar willen we dit platform dan ook openstellen voor het ruimere publiek. Denk bijvoorbeeld maar aan jonge kinderen die niet binnen deze doelgroep vallen, maar ook voordeel halen uit deze aanpak.

Een autismevriendelijke aanpak bevordert de kwaliteit van de ervaring als dusdanig!

Toerisme voor Autisme maakt gebruik van drie verschillende hulpmiddelen om deze structuur en voorspelbaarheid aan te bieden. Deze worden hieronder kort overlopen.

Visuele stappenplannen

Visuele stappenplannen worden op maat gemaakt voor een specifieke activiteit. Aan de hand van deze stappenplannen wordt de activiteit van begin tot eind overlopen. Op die manier weet je wat je van de daguitstap/reis kan verwachten, maar ook welk gedrag van jou verwacht wordt. Dit laatste kan helpen om verwarring te vermijden. Denk bijvoorbeeld maar aan een museumbezoek waar je soms wel en soms niet uitgestalde objecten mag aanraken.

Sensorische kaarten

Een sensorische kaart is een plattegrond van de locatie waarop aangeduid staat welke zones doorgaans druk zijn en welke iets rustiger. Daarnaast worden ook (zoals de naam het zegt) sensorische ervaringen in kaart gebracht. Denk maar aan zones met veel of weinig lawaai, zones waar sterke geuren hangen, felle lichten zijn, etc. Op deze manier kan je op voorhand bepalen welke gebieden je al dan niet zal vermijden op je daguitstap/reis. Daarnaast kan je zelf beter navigeren doorheen de locatie.

Afsprakenfiche

Een afsprakenfiche is een document waarin alle afspraken en regels die van toepassingen zijn op een bepaalde toeristische activiteit opgesomd worden. Deze afspraken worden verduidelijkt in eenvoudig taalgebruik en worden visueel ondersteund. 

Waar kan ik deze hulpmiddelen terugvinden?

Deze hulpmiddelen kan je vinden op deze paginaDit overzicht wordt regelmatig aangevuld, dus hou de website zeker in de gaten! Lees hier hoe je ze kan gebruiken. 

Indien u visuele stappenplannen, sensorische kaarten en afsprakenfiches wenst te laten ontwikkelen voor uw toeristische organisatie, mail dan gerust naar contact@toerismevoorautisme.be. Hierbij wordt u telkens gefeatured op dit blog, alsook in onze online community, waardoor u zeker bent dat uw inspanning bij de desbetreffende doelgroep terecht komt.