Nuttige links

Op deze pagina vind je een overzicht van nuttige websites die te maken hebben met vakanties, vrije tijd en dergelijke meer voor mensen met autisme, alsook interessante boeken met betrekking tot dit thema. Tot slot kan je hier ook handige hulpmiddelen vinden die jouw uitstap, reis of vakantieperiode aangenamer kunnen maken. Heb je zelf nog een tip die in dit rijtje thuishoort? Stuur dan zeker een mailtje naar contact@toerismevoorautisme.be!

Interessante boeken

Writing and Developing Social Stories
Dit praktische boek legt uit hoe je alledaagse sociale verhalen kan opstellen voor kinderen met autisme tussen 3 en 16 jaar. Daarnaast worden enkele voorbeelden gegeven van succesvolle sociale verhalen die gemakkelijk te kopiëren zijn. Deze verhalen zijn niet toegepast op de toeristische sector, maar op alledaagse activiteiten.
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Op reis met de trein
Dit informatieve prentenboek is ideaal om jonge kinderen op hun treinreis voor te bereiden. Je vindt in dit boek ook een leuk liedje, grote uitklappagina en miniquiz!
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Vliegen met autisme
Vliegen met kinderen is geen evidente opgave. Vandaar is vliegen met kinderen met autisme een hele opgave! De vele prikkels en onbekende omgeving zorgen voor heel wat stress zowel voor als tijdens de vliegreis. Dit boekje geeft veel informatie en tips om deze reis goed voor te bereiden.
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Boek: The Essential Guide to Safe Travel-Training for Children with Autism and Intellectual Disabilities
Voor gezinnen met kinderen met autisme kan reizen een echte uitdaging vormen. Dit boek legt je in 5 stappen uit hoe je elk kind succesvol kan voorbereiden op zo’n vakantie. Het legt obstakels bloot en geeft aan hoe je hier mee kan omgaan. 
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Boek: Pictogenda Vakantieboek
Vakantie kan leuk zijn, maar voor mensen met autisme en hun gezin vergt dit vaak veel energie. Dit Pictogenda Vakantieboek kan hierbij helpen. Aan de hand van praktische hoofdstukken zoals Wanneer ga ik? Waar ga ik heen? Paklijst en dergelijke meer kan de vakantie voorbereid worden. Het boek biedt eveneens ruimte om alle ervaringen op te schrijven en foto’s in te plakken. 
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Autisme en spel
Dit boek biedt creatieve en praktische ideeën voor spelactiviteiten met kinderen met autisme. Deze ideeën kunnen meteen thuis of op school toegepast worden. Daarnaast wordt uitleg gegeven over het belang van spel, de vroege vormen van spel en spelobservatie. 
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Werk maken van vrije tijd
Het invullen van vrije tijd is voor kinderen en volwassenen met autisme niet altijd even evident. Steven Degrieck zet de complexe theorie van autisme met betrekking tot vrijetijdsbesteding in dit boek om in praktische handvatten. 
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Op reis met het vliegtuig
Ga je binnenkort op reis met jonge kinderen? Dan is dit boekje ideaal om deze vliegtuigreis voor te bereiden! Aan de hand van prenten wordt uitgelegd welke soorten vliegtuigen bestaan, welke veiligheidsmaatregelingen die genomen worden, hoe een vliegtuig er uit ziet en zoveel meer. 
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Senseable Travel - Travel Tips for Families Affected by Autism, Sensory Processing Disorder and Developmental Disorders
Dit boek bevat vele praktische en haalbare reistips voor families met kinderen met autisme. Dit kan gaan van het omgaan met drukte, pretparken, kamperen, hotels, luchthavens en dergelijke meer.
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Developing leisure skills
Boek: Developing Leisure Time Skills for People with Autism Spectrum Disorders
Vrije tijd is iets waar iedereen naar uit zou moeten kijken! Helaas gaat dit voor mensen met autisme vaak gepaard met angst en stress. Dit boek biedt duidelijke en gestructureerde strategieën  om betekenisvolle ontspanning aan te bieden voor kinderen en volwassenen met autisme. Het bevat bovendien 45 activiteitenkaarten voor spelen. 
 

Klik hier om het boek te bekijken!

The New Social Story Book
Dit boek is een praktische handleiding over het gebruik van sociale verhalen. Er worden bovendien heel wat voorbeelden gegeven van dergelijke verhalen die te gebruiken zijn in school en thuis.
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Ikke gaat vliegen
Ga je mee vliegen met het meisje Ikke? Samen met papa, mama en haar lievelingsknuffel stapt ze voor het eerste het vliegtuig in. Ze kijkt haar ogen uit. Dit boek bevat vele kleurrijke illustraties waarmee peuters en kleuters hun vliegtuigreis kunnen voorbereiden. 
 

Klik hier om het boek te bekijken!

101 Games and Activities for Children With Autism, Asperger's and Sensory Processing Disorders
Deze praktische handleiding is bedoeld voor zowel ouders van kindern met autisme als therapeuten die spel willen toepassen om motorische functies, sociale vaardigheden en cognitieve ontwikkeling van een kind met autisme wensen te verbeteren.
 

Klik hier om het boek te bekijken!

Kaatje in het vliegtuig
Dit boekje is ideaal voor peuters vanaf 24 maanden om hun vliegtuigreis voor te bereiden. Hierdoor wordt deze ervaring iets herkenbaarder. 
 

Klik hier om het boek te bekijken!