Plopsaland: Is er een voorrangspas voor mensen met autisme om wachtrijen te vermijden en hoe krijg ik het?

Wachtrijen zijn niet altijd even gemakkelijk voor kinderen en volwassenen met autisme. Voorrangspassen zijn dan ook voor vele gezinnen noodzakelijk wanneer zij naar een pretpark gaan. Op die manier kunnen de wachtrijen ingekort of zelfs helemaal vermeden worden! In dit artikel kom je te weten of je in Plopsaland De Panne gebruik kan maken van deze passen, wat hiervan de regels zijn en hoe je zo’n pas kan bekomen.

Plopsaland

Plopsaland De Panne

Plopsaland De Panne is het grote themapark van Studio 100, gelegen aan de Belgische kust. Hier kan je al je Studio 100 helden ontmoeten zoals Bumba, K3, Mega Mindy, Kabouter Plop en zoveel meer. Daarnaast vind je er meer dan 50 attracties voor jong en oud! Het park is bijna het hele jaar geopend, met uitzondering van de maanden januari, februari en maart. Meer praktische informatie over Plopsaland De Panne kan je vinden op hun website.

 

Koop je tickets voordelig online!

 

Is er een voorrangspas voor mensen met autisme in Plopsaland?

Ja, het is mogelijk om een voorrangspas te verkrijgen in Plopsaland voor mensen met autisme.

Wat zijn de regels van dit voorrangspas?

Deze voorrangspasjes worden uitgereikt in de vorm van bandjes die je rond je pols draagt. Hiermee hoef je geen wachtrijen te doen, maar kan je samen met een begeleider en nog maximum 2 extra personen de attractie via de uitgang betreden. Dit wil zeggen dat 1 bandje ervoor zorgt dat maximum 4 personen niet moeten wachten.

Wat heb ik nodig om dit voorrangspas te krijgen?

Om gebruik te maken van de voorrangspasjes vraagt Plopsaland De Panne een attest van een onafhankelijke huisarts mee te brengen. Dit attest mag maximum 1 jaar oud te zijn. Hierin moet bevestigd worden dat de persoon mentaal en/of fysiek niet in staat is om in lange wachtrijen aan te schuiven. Daarnaast kan ook een geldig attest van de FOD gebruikt worden op voorwaarde dat hierop in totaal minstens 7 punten worden toegekend (in alle pijlers samen). Met de European Disability Card en/of Autipas kan je geen voorrangspasje verkrijgen in Plopsaland. Wel kan je op vertoon van deze passen genieten van een voordeeltarief.

Waar kan ik dit voorrangspas krijgen?

Deze voorrangspasjes kan je verkrijgen aan de kassa van Plopsaland De Panne.

Heb jij zelf al eens gebruik gemaakt van deze voorrangspasjes in Plopsaland? Hoe heb je dit ervaren?

7 Responses
 1. Katrien

  Wij gebruiken deze voorrangspas in plopsaland heel vaak. Het is echt wel een zeer aangename aanpassing voor ons kind: anders zouden we veel minder vaak op bezoek komen.
  Evenwel nog een paar bedenkingen. Iemand met autisme is ermee geboren en gaat ermee dood. Kan zo’n voordeelpasje niet gekoppeld worden aan het abonnement van het kind, zo moet je niet elke keer naar het onthaal gaan.
  Ook nog een bemerking op de veiligheid: op zich begrijp ik zeer goed dat het pretpark enige verantwoordelijkheid op de begeleiders wil doorschuiven en ik wil dit zeker aanvaarden, maar hoe ver kan/mag dit gaan: een kind met ass MOET altijd begeleid worden, dus dat wil ook zeggen dat ons kind van bijna 6 nog steeds mee met mama op de kikkers moet, hoewel wij menen dat ons kind dat al perfect alleen kan en alleen wil.

  1. Zeker een terechte opmerking! Ik denk dat het vaak om praktische en verantwoordelijkheidsredenen nog steeds op de oude manier gedaan wordt, maar wat flexibiliteit in het gebruik van de passen zou zeker geen kwaad kunnen.

 2. evi

  Ik vind het een beetje dom dat je enkel met een Autipas geen voordeelbandje krijgt. Een autipas krijg je enkel indien je een bewijs hebt van een erkend onderzoekscentrum die de diagnose heeft gesteld en een extra huisarts attest. Zoals eerder gezegd… met Ass sta je op en ga je slapen, je leven lang. Nu moet ik ook steeds die documenten meenemen, o wee als ik die dan vergeet toevallig (en vernieuwen elk jaar! ) terwijl de autipas in de portefeuille steekt.

  Inderdaad zijn er dingen voor onze zoon van 5 die hij gerust alleen kan doen, ik zit inderdaad ook niet graag meer op de kikkers of konijntjes šŸ™‚

 3. Ethan

  Hallo,

  Ik heb zelf ook Autisme !
  Ik vind zelf dat zoon voorrangspasje zeer noodzakelijk is !
  Dit is zowel goed voor de wachttijden voor de jongen of volwassenen maar ook voor de prikkels.
  Ook is het meestal niet zo tof dat de mensen jou dan aankijken en dan eigenlijk zeggen van ja zij hebben het goed kunnen regelen zij kunnen via de uitgang !
  Maar je ziet ook niet aan sommigen dat zij of hij een mentalle berperking hebben !
  Dit is dan wel want moeilijk voor sommige te laten snappen !
  plopsaland is daarom ook een goed en vriendelijk park daarvoor !
  Doe zo verder
  Good job !!

  Groetjes

  Ethan

  1. Het blijft inderdaad lastig als mensen opmerkingen geven of je raar aankijken. Daar zal wellicht nooit een oplossing voor bestaan. Hoe meer mensen op de hoogte zijn van de problematiek en verdraagzaam zijn, hoe beter!

 4. Eef

  Ik maak me toch een bedenking, mijn zoon met de diagnose ASS heeft 6 punten in alle pijlers samen. Maar als ik nu een attest van de huisarts vraag krijgen we toch voorrang want daar gaat nooit verwezen worden naar het aantal punten.Beetje dubbel toch ?

Leave a Reply