De Efteling: Is er een faciliteitenkaart voor mensen met autisme om wachtrijen te vermijden en hoe krijg ik het?

Voor kinderen en volwassenen met autisme zijn wachtrijen niet altijd even gemakkelijk. Daarom zijn voorrangspassen voor vele gezinnen noodzakelijk om een pretparkbezoek te doen slagen.  Zo kunnen zij vaak buiten de drukke rij wachten of kunnen wachttijden ingekort worden. In dit artikel kom je te weten of je in de Efteling gebruik kan maken van deze passen, wat hiervan de regels zijn en hoe je zo’n pas kan bekomen.

Efteling

De Efteling is een groot themapark, gelegen in Noord-Brabant, Nederland. In dit grootste themapark van Nederland stap je werkelijk binnen in een wereld vol wonderen! Iedereen kan er wel iets vinden, van indrukwekkende achtbanen tot spectaculaire parkshows. Bovendien is het park het hele jaar geopend en is er ook mogelijkheid tot overnachting. Meer praktische informatie over de Efteling kan je vinden op hun website.

Is er een voorrangspas voor mensen met autisme in de Efteling?

Ja, het is mogelijk om een voorrangspas te verkrijgen in de Efteling voor mensen met autisme. Dit wordt uitgereikt in de vorm van een faciliteitenkaart.

Wat zijn de regels van deze faciliteitenkaart?

Deze kaart laat toe dat je via de rolstoelingang een attractie binnen gaat. Hierdoor kan je de drukte van de gewone wachtrij vermijden. Dit betekent echter niet automatisch dat de wachttijd via deze ingang korter is. Daarnaast is de faciliteitenkaart persoonsgebonden en enkel geldig voor de duur van het toegangsbewijs Tot slot mogen er drie begeleiders mee via deze ingang, met uitzondering van de volgende attracties:

  • De Vliegende Hollander (maximaal 2 begeleiders)
  • Raveleijn (maximaal 1 begeleider)
  • Symbolica (maximaal 2 begeleiders)

Wat heb ik nodig om deze faciliteitenkaart te krijgen?

Om een faciliteitenkaart te krijgen heb je twee zaken nodig. Ten eerste heb je een verklaring nodig dat je een bezoeker bent met een beperking. Dit is een document dat je kan downloaden op hun website (klik hier) en ingevuld moet meenemen. Hierin staat dat je niet in staat bent om aan de schuiven in de gewone wachtrij van de attracties. Ook moet je aangeven of je de attractie zelfstandig kan bezoeken of dat je hulp nodig hebt van een begeleider. Daarnaast heb je ook nog een legitimatiebewijs nodig. Tot slot kan het zijn dat bij twijfel gevraagd wordt naar een bewijs van de beperking. Aangezien autisme geen ‘zichtbare’ beperking is, is het daarom aangeraden om ook een Autipas en/of doktersbewijs mee te nemen.

Waar kan ik deze faciliteitenkaart krijgen?

Deze faciliteitenkaart kan je verkrijgen bij de Gastenservice, links bij de hoofdentree van de Efteling.

Heb jij zelf al eens gebruik gemaakt van deze faciliteitenkaart in de Efteling? Hoe heb je dit ervaren?

Leave a Reply